Liceu din Cluj, gazda evenimentului european „Antreprenoriat Creativ pentru cultură”. Vor participa școli din Grecia, Slovenia și Italia

Liceu din Cluj, gazda evenimentului european „Antreprenoriat Creativ pentru cultură”. Vor participa școli din Grecia, Slovenia și Italia

Liceul de arte vizuale „Romulus Ladea” din Cluj Napoca, va găzdui între 3-7 octombrie 2022, evenimentul european „Creative Entrepreneurship for Culture”, un proiect Erasmus+ care încurajează spiritul antreprenorial al elevilor.

În perioada 03 - 07 octombrie 2022 – Liceul de arte vizuale „Romulus Ladea” din Cluj Napoca, va fi gazda unui eveniment european – Reuniunea proiectului de parteneriat strategic – Schimburi de bune practici, Domeniul Educație școlară, finanţat de Comisia Europeană, prin ANPCDEFP, din cadrul proiectului Erasmus „Creative Entrepreneurship for Culture”/„Antreprenoriat Creativ pentru cultură”, cu participarea școlilor partenere din Grecia, Slovenia și Italia.

Proiectele de parteneriat strategic între școli Erasmus+, își propun să sprijine dezvoltarea, transferul și/sau
implementarea de practici inovatoare, de initiațive comune cu scopul promovării, cooperării, învățării reciproce și a schimbului de bune practici la nivel european, potrivit unui comunicat transmis de reprezentații liceului din Cluj.

Proiectul „Creative Entrepreneurship for Culture”/„Antreprenoriat Creativ pentru cultură” se derulează în
perioada 01.09.2020-31.08.2023 și se adresează elevilor de liceu şi profesorilor din LAVRL. Ideea centrală a proiectului C-enter4cult se bazează pe pasiunea elevilor de la liceele de arte de a găsi și a exploata oportunități antreprenoriale și de a lua inițiative pentru a păstra în mod durabil experiența și cunoștințele industriei de design tradițional de modă (TFD), care este expusă riscului de a dispărea în epoca globalizării.

Industrializarea și producția în masă de modă, din ultimele decenii, au condus la dispariția treptată
a obiectelor de îmbrăcăminte tradiționale, textile, produse de artizanat realizate prin tehnici tradiționale.
Necesitatea identificării și păstrării patrimoniului cultural local și european devine o prioritate pentru iubitorii de frumos. Acest lucru se poate realiza inspirându-i pe elevii de la liceele de arte să facă din trecut o parte a viitorului lor și să exploreze tehnicile tradiționale locale în demersul lor creativ.

Proiectul se desfășoară pe o perioda de 2 ani cu o extensie de un an (din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid 19) și prevede 4 mobilităţi pentru elevi și profesori. Mobilitățile vor fi găzduite de fiecare partener cu scop de învățare/aplicare și experimentare. Fiecare școală va crea o firmă de exercițiu, care are ca scop dezvoltarea competenţelor antreprenoriale ale elevilor prin simularea proceselor interne desfăşurate într-o firmă reală şi a relaţiilor sale cu alte firme şi instituţii.

Programul pregătit de Liceul de Arte Vizuale”Romulus Ladea” pentru elevii și profesorii din țările partenere, participanți la această reuniune de proiect, cuprinde activități de învățare si aplicare și ateliere creative. Aceste ateliere creative vor avea temele: Human resources in Fashion industries/ Resurse umane în Fashion; The creative flow/ De la idee la produsul final; Presentation (Canva)/ Realizarea unei prezentări în Canva. În cursul după amiezelor vor avea loc activități de prezentare și cunoaștere a specificului local și national, dar și activități de socializare.

Școli partenere din Grecia, Slovenia și Italia

Parteneri în acest proiect sunt:

1. Kallitehniko Gymnasio Geraka me Lykeiakes Taxeis - Grecia
2. Solski center Srecka Kosovela Sezana- Slovenia
3. ITET „ANTONIO DE VITI DE MARCO" - Italy
4. LICEUL DE ARTE VIZUALE „ROMULUS LADEA” - România

Activităţile proiectului se adresează tuturor elevilor și profesorilor școlii.Mai multe detalii despre proiect și
activiățile din cadrul său pe site-ul: https://centrp4cult.wordpress.com 

Coordonatorul acestui proiect este Diana Frăteanu.

Comenteaza