Liderul extremiştilor maghiari din Transilvania a fost arestat

Liderul extremiştilor maghiari din Transilvania a fost arestat
Preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania, Szőcs Zoltán, acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive, unul dintre acestea urmând să fie detonat în Târgu Secuiesc, de Ziua Naţională a României, a fost arestat de Curtea de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri seară, propunerea procurorilor Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi a dispus arestarea preventivă a lui Szőcs Zoltán pentru 30 de zile.

Decizia instanţei nu este definitivă, ci poate fi contestată de preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vă reamintim, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au reţinut, marţi noapte, pe Szőcs Zoltán pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" Transilvania va fi dus, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Szőcs Zoltán, preşedintele "Mişcării de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania, este urmărit penal după ce i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive, unul dintre acestea urmând să fie detonat în judeţul Covasna, de Ziua Naţională a României

Potrivit unui comunicat transmis, marţi seară, de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus, în 22 decembrie 2015, extinderea cercetărilor, începerea şi continuarea urmăririi penale faţă de suspectul S. Z. pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit procurorilor, "există suspiciunea rezonabilă" că Szőcs Zoltán i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public.

Instigarea ar fi fost făcută în contextul realizării "obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă «Mişcarea de Tineret 64 de Comitate» - HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului «Ţinut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari»".

În calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetăţenii români a Zilei Naţionale de 1 Decembrie, inculpatul Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formaţiuni naţionalist-extremiste concluzionând: «Facem»".

Sursa citată arată că, fiind un promotor al sloganului "Ţinutul Secuiesc nu e România!" şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM, "trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate", în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, în 10 octombrie 2015, Szőcs Zoltán le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

În 13 octombrie, el a părăsit România, revenind în ţară în 20 decembrie 2015.

"Ulterior acestui moment, suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului Beke Istvan Attila şi a celorlalţi participanţi la şedinţa din data de 10.10.2015 în vederea adoptării unei poziţii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării inculpatului Beke Istvan Attila", arată DIICOT.

Percheziţii la membri ai grupării de susţinere a Ungariei Mari, "64 de Comitate" . DIICOT efectuează percheziţii în Târgu Secuiesc, vizat de percheziţii fiind liderul grupării, Zoltan Szosc, anunţă Realitatea Tv. Szoc este un mentor pentru Istvan Attila Beke, suspectul acuzat că ar fi vrut să detoneze o bombă de 1 decembrie, la Târgu Secuiesc.

Procurorii DIICOT au descoperit şi alte persoane implicate în organizarea atentatului care ar fi urmat să aibă loc la 1 decembrie.

Unul dintre ei este şi Zoltan Szocs, liderul mişcării 64 de comitate pentru Transilvania, mentorul lui Istvan Attila Beke.Totodată, organizaţia a declarat că liderul grupării a fost ridicat şi dus la Bucureşti pentru audieri. Informațiile au fost făcute publice de organizația extremistă și ulterior confirmate de forțele de ordine. Deşi liderul grupării nu se afla în ţară pe 1 decembrie, numele lui apare în referatul procurorilor.

Pe pagina oficială de Facebook a grupării 64 de comitate apare o ştire în care scrie că Zoltan Szocs a fost ridicat din casa iubitei în urma percheziţiilor la care a participat şi o echipă de genişti. De asemenea, în timpul acţiunii ar fi fost ridicate şi mai multe cărţi semnate de Albert Wass, condamnat pentru instigare la crime de război în timpul celui de-al doilea Război mondial.

Extremistul maghiar Beke Istvan a fost arestat preventiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la începutul lunii decembrie 2015, fiind anchetat de DIICOT pentru ca a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv de Ziua Naţională a României, în timpul parade militare din oraşul Târgu Secuiesc, unde suspectul locuieşte.

Patru cetăţeni maghiari au fost declaraţi indezirabili de Ministerul de Interne, anul trecut. Este vorba despre Tyirityán Zsolt - membru al organizaţiei "Oastea Haiducilor", Zagyva Gyorgy Gyula - membru Jobbik şi al Mişcării de Tineret 64 de comitate, Szavay Istvan - membru Jobbik şi Mikola Bela - membru al organizaţiei "Noua Gardă Ungară".

 

Comenteaza