Limes-ul roman din Cluj, în patrimoniul UNESCO. În ce localităţi aveau romanii fortificaţii

Limes-ul roman din Cluj, în patrimoniul UNESCO. În ce localităţi aveau romanii fortificaţii
Limes-ul roman din Cluj ar putea fi inclus în patrimoniul UNESCO; o dezbatere în acest sens a reunit azi istorici şi arheologi, la Consiliul Judeţean.

La întâlnirea de azi au participat președintele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu şi vicepreşedintele Vakar Istvan, dar şi conducerea Muzeului de Istorie a Transilvaniei precum şi o serie de specialişti din cadrul acestei instituţii, reprezentanţi ai conducerii Universităţii „Babeş-Bolyai" şi ai facultăţii de profil din cadrul acesteia, directorii muzeelor Etnografic şi de Artă din Cluj, responsabili din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj, conducerea Fundaţiei Transilvania Trust, specialişti ai Muzeului de Istorie şi Istoria Artei Zalău, reprezentanţi ai unor firme din domeniul turismului, arhitecturii precum şi reprezentanţi ai sectorului neguvernamental.

Scopul principal al întâlnirii de la sediul Consiliului Judeţean l-a reprezentat identificarea modalităţilor optime de sprijinire de către autoritatea judeţeană a proiectului iniţiat şi coordonat de Muzeul de Istorie a Transilvaniei referitor la includerea Limes-ului Roman de pe teritoriul judeţului Cluj în patrimoniul UNESCO. Siturile romane din județul Cluj care aparțin sistemului graniței de nord a Daciei romane, compusă din turnuri, fortificații sau baraje artificiale şi a căror reabilitare şi punere în valoare se are în vedere, sunt cele de la Turda (Potaissa), Bologa (comuna Poieni), Hodișu (comuna Poieni), Negreni, Gherla şi Cășeiu.

În cadrul întâlnirii a fost prezentată detaliat situația actuală a monumentelor care compun granița romană din restul țărilor europene, cu accent pe prezentarea istoricului și a structurii sistemului de promovare și management al frontierei romane din aceste state în contextul apartenenței monumentului la UNESCO. Totodată, au fost discutate căile prin care Consiliul Județean Cluj se va implica în promovarea și valorificarea monumentelor care compun granița romană, ca cel mai mare monument unitar de patrimoniu UNESCO din lume.

Siturile romane din județul Cluj care aparțin sistemului graniței de nord a Daciei romane

Turda (Potaissa) - castru legionar construit după mijlocul secolului al doilea de către legio V Macedonica, ocupând o suprafață de aproape 25 de ha pe platoul denumit azi "Dealul Cetății". În jurul castrului se dezvoltă una din cele mai importante așezări civile din Dacia.

 

Gilău (com. Gilău) - castru auxiliar ocupat din prima jumătate a secolului al doilea de o trupă de cavalerie de 500 de soldați, originari din Africa, ala Siliana. Este una din cele mai importante fortificații din zona graniței romane a Daciei Porolissensis, prin bogăția materialului arheologic descoperit. Aici a fost identificată printre altele cea mai veche urmă de atestare a creștinilor pe teritoriul României.

 

Bologa (com. Poieni) - castru auxiliar ocupat consecutiv de două trupe de infanterie, una venită din zona M-ților Alpi, iar cealaltă din Spania de azi. Este una din cele mai importante fortificații de unde pornește granița romană de nord-vest. Aceasta se află pe culmile din zona satului Poieni, pe o linie formată din turnuri de semnalizare care duce înspre Buciumi, Porolissum și alte localități de pe granița de nord.

 

Hodișu (com. Poieni) - fortificație de mai mici dimensiuni, care proteja turnurile romane de pe granița de vest, în apropiere de Bologa.

 

Negreni (com. Negreni) - fortificație de mai mici dimensiuni, care supraveghea valea Crișului Repede, situată în fața turnurilor de pe granița de vest, de asemenea în apropiere de Bologa.

 

Gherla - castru auxiliar ocupat de o trupă de cavalerie, parțial distrus de Combinatul de prelucrare a lemnului din Gherla. Așezarea civilă care s-a dezvoltat în jurul castrului se mai păstrează parțial.

 

Cășeiu (com. Cășeiu) - castru auxiliar construit și ocupat de trupe de infanterie cu detașamente de cavalerie venite din Anglia de azi. Face parte din sistemul de limes de nord. Este una din cele mai importante fortificații ale Daciei, cu o așezare civilă aferentă și o așa-numită stație de beneficiari, una din foarte puținele atestate în Imperiul Roman.

 

Comenteaza