Lista țărilor din zona galbenă, ACTUALIZATĂ! Restricțiile intră în vigoare de mâine

Lista țărilor din zona galbenă, ACTUALIZATĂ! Restricțiile intră în vigoare de mâine
| Foto: Getty Images

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor de risc epidemiologic, pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

De vineri, 12 februarie, intră în vigoare restricțiile la intrarea în țară a celor care revin din 65 de state cu risc epidemiologic. Persoanele care sosesc din aceste țări trebuie să prezinte un test Covid negativ, cu anumite excepții.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

Pe lângă actualizarea listei statelor cu risc epidemiologic a fost introdusă și obligația ca la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.

Potrivit site-ului stirileprotv.ro, lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România sunt:  Portugalia, Gibraltar, Andorra, Israel, Spania, Insulele Turks și Caicos, Muntenegru, Cehia, Monaco, Slovenia, SUA, Liban, San Marino, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Seychelles, Panama, Estonia, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Sint Maarten, Irlanda, Slovacia, Malta, Puerto Rico, Santa Lucia, Suedia, Franța, Saint Vincent și Grenadine, Olanda, Albania, Guernsey, Columbia, Brazilia, Serbia, Bahrain, Chile, Luxemburg, Elveția, Italia, Argentina, Belgia, Uruguay, Liechtenstein, Georgia, Bolivia, Eswatini, Maldive, Kosovo, Tunisia, Insulele Falkland, Austria, Peru, Belarus, Germania, Africa de Sud, Cabo Verde.

Copiii sub 3 ani şi cei care au efectuat în urmă cu 10 zile a doua doză de vaccin anti-COVID-19 nu trebuie să prezinte certificatul unui test Covid negativ, dacă revin din țări cu risc epidemiologic ridicat, potrivit unei hotărâri a CNSU.

Hotărârea aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă precizează şi că măsurile privind prezentarea certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2 şi excepţiile intră în vigoare la 12 februarie, ora 00.00.

Noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat aprobată de CNSU cuprinde 65 de state, faţă de 51 câte erau până acum.

Ce prevede hotărârea CNSU:

Art.1 - Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexa nr. 1.

Art.2 - (1) La intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. 1, au obligația prezentării certificatului unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară.

(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), cu excepția celor sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36 din 21.07.2020 cu modificările și completările ulterioare.

(3) Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, se aplică excepțiile de la măsurile de carantinare aprobate prin hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.01.2021, nr. 3 din 11.01.2021 și nr. 4 din 18.01.2021.

Comenteaza