Litoralul Bulgariei a fost plin de turişti în weekend. Majoritatea ignoră regulile şi nu poartă mască

Litoralul Bulgariei a fost plin de turişti în weekend. Majoritatea ignoră regulile şi nu poartă mască
| Foto: soleato.com

Turiștii ignoră regulile de distanțare fizică, chiar dacă Bulgaria anunță sancțiuni aspre pentru cei care nu poartă mască. Începutul lui iulie a adus primii turiști români în stațiunile din Bulgaria, dar situația epidemiologică din țara vecină pare tocmai acum să se înrăutățească. 

Ţară cu o populaţie de şapte milioane de locuitori, Bulgaria a înregistrat 5.740 de cazuri de infectare şi 246 de decese. Numai în ultima săptămână s-au înregistrat în total 1.049 de cazuri.

Bulgaria va sancţiona strict persoanele care nu respectă distanţarea socială obligatorie în spaţiile publice sau nu poartă mască de protecţie în interior, în contextul înmulţirii noilor cazuri de coronavirus, a anunţat luni ministrul Sănătăţii, Kiril Ananiev, potrivit Reuters.

Bulgaria a decis să prelungească starea de urgență epidemiologică până la finalul lunii iulie, din cauza numărului tot mai mare de infectări. Peste 1.000 de îmbolnăviri din totalul celor aproximativ 5.700 au fost anunțate doar în ultima săptămână. Un număr ce îngrijorează autoritățile de la Sofia, care au cerut înmulțirea sancțiunilor pentru cei care nu respectă restricțiile.

Pe de altă parte, presa bulgară spune că multe hoteluri sunt deja rezervate pe litoralul bulgăresc. În plus, o mare companie aeriană low-cost a reluat sâmbătă șase zboruri către Burgas, de la aeroporturi din Austria, Slovacia si Polonia.

Anul trecut, peste un milion de români au mers în vacanţă pe litoralul din Bulgaria.

Totuşi, în contextul pandemiei de COVID-19, turiștii ignoră regulile de distanțare fizică. Angelica Chirica, reprezentanta unui hotel din staţiunea Nisipurile de Aur, a povestit luni la Digi24 cum s-au comportat primii turiști străini - între care mulți români - care au ajuns în weekend în Bulgaria.

„A fost plin! Plin! Foarte mulți români au venit aici, la Nisipurile de Aur, s-au bucurat de soare, de o mare foarte caldă, de valuri și prețuri foarte bune. În hoteluri sunt implementate reguli, personalul poartă măști, mănuși, peste tot sunt dispozitive cu dezinfectant, se dezinfectează locurile de joacă mult mai des decât normal; la terase măsuțele, scaunele  sunt puse la distanță, pe plajă - la fel, șezolongurile și umbrele sunt distanțate la doi metri”, a povestit Angelica Chirica.

Ea a recunoscut însă că în ceea ce-i privește, turiștii ignoră aceste reguli. „Le ignoră, le ignoră, nu (le respectă - n.r.), foarte puțini poartă măști, foarte puțini. Folosesc dozatoarele de dezinfectant, dar în ceea ce privește distanțarea socială - nu, din păcate, nu. Ca și cum nu ar fi existat pandemia aici. Se comportă întocmai”, a spus românca.

Întrebată ce reacție au autoritățile și dacă iau măsuri de sancționare, Angelia Chirica a mărturisit: „Sincer, n-am văzut niciun echipaj de poliție umblând pe faleza Mării Negre, nu am văzut pe nimeni întrebând nimic, pe  nimeni atenționând. Din păcate, la libera alegere”.

Comenteaza