LIVETEXT | PSD, "atac" decisiv la Legile Justiţiei. Liberalii au părăsit dezbaterile

LIVETEXT | PSD,
Legile Justiției merg pe repede înainte, dar cu scandal. Comisia specială condusă de Florin Iordache s-a reunit astăzi, în ședință, de la ora 10.00, pentru a discuta pe amendamentele depuse, dar PNL a părăsit sala, după ce a acuzat PSD că face un simulacru de dezbatere. Comisia a decis să isi prelungeasca programul de lucru pana diseara, cu o scurtă pauza de masă. Volumul este foarte mare: sunt 410 pagini de amendamente.

Au fost adoptate mai multe amendamente controversate, mai ales la statutul judecătorilor. Spre exemplu, protocoalele CSAT şi ale serviciilor de informaţii privind Justiţia sunt informații de interes public, iar judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa Guvernului sau Parlamentului. Totodată, CSAT și comisiile parlamentare pentru controlul SRI și SIE ar urma să verifice declarațiile pe proprie răspundere ale magistraților care semnează pe proprie răspundere că nu colaborează în vreun fel cu serviciile de informații. În plus, serviciilor de informații le este interzis să racoleze informatori sau acoperiți din rândul magistraților.

ZIUA de CLUJ şi realitatea.net vă ţin la curent cu desfăşurarea evenimentelor:

Update 16.47. Cătălin Rădulescu, "deputatul mitralieră", a venit la ședința comisiei. Acesta are mai multe amedamente controversate, printre care: Inspecția Judiciara sa fie numită de Parlament.

Totodată, mai are un amendament la statutul judecătorilor și procurorilor, la care propune ca persoană vătămată să poate acționa împotriva procurorului sau judecătorului:

"(6) Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune fie împotriva judecătorului sau procurorului care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență fie împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice."

Update 16.36 S-au dezbătut 63 de pagini din cele 430, dar dezbaterea este tot la auditorii de justiție.

Update 16.00 În comisie se discută amendamentele prin care perioada de pregătire pentru auditorii din justiție să fie de 4 ani, nu 2, cum este în prezent.

Update 15.15 Ședința s-a reluat. Se dezbat amendamentele pe articolul 15, privind admiterea la INM.

Update 14.06. Comisia a luat o pauză de o oră. Şedința se reia la ora 15.00. Stelian Ion, deputat USR, a atras atenția asupra faptului ca au fost adoptate amendamente prin care procurorii nu mai sunt independenți, întrucât devin subordonați ministrului Justiției

Update 14.00 Florin Iordache a confirmat, după ședință, că au fost adoptate amendamente prin care magistratul își pierde funcția dacă se dovedește că a coloborat cu fosta Securitate. Totodată, a confirmat și că Serviciilor de Informații le este interzis să racoleze informatori din rândul magistraților. Pe de altp parte, Iordache a spus că Opoziția nu a vrut să depună amendamente.

Update 13.58: S-a votat si modificare la Art. 9 alin (3), propunere Steluta Cataniciu, prin care magistrații trebuie să abțină de la exprimarea defăimătoare la adresa Guvernului sau Parlamentului.

"Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva."

Update 13:48 A fost adoptat un amendament la articolul 4, alineat 4, și un altul la alineatul 5, prin care declarațiile pe proprie răspundere ale magistraților, privind eventuala colaborare cu serviciile de informații, vor fi verificate de CSAT.

(4) Verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. 2 se face de catre CSAT si Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de cate ori este sesizata de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorul sau procurorul vizat. Amendament UNJR preluat de PSD, ALDE, UDMR

(5) Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiilor parlamentare de control toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens.

Update 13.43. A fost adoptat un amendament la articolul 7, prin care judecătorii trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere prin care să nu fi fost informatori ai vreunuiserviciu de informații. Înainte, formularea era "Ai serviciilor de Informații. Iată modificarea la articolul 7.

(1) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex prsonalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații.

Update 13.35. A fost adoptat un amendament la articolul 6, inițiat de Asociația Magistraților din România, preluat de PSD:

Articolul 6, alineat 2: "Apartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politică, are ca efect eliberarea din funcția deținută".

Update 13.00 Iordache s-a întors în sală, dar nu conduce ședința. S-a întors și Robert Cazanciuc.

Update 12.45 Ședința este condusă de Marton Arpad, după ce Florin Iordache a părăsit sala pentru a merge în birou la Liviu Dragnea, unde cei doi au avut o discuție cu Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae.

Update 12.40 S-a votat și o modificare la Articolul 4, la trei alineate:

1) Procurorii şi judecătorii trebuie să se asigure, în toate stadiile unui proces, că drepturile şi libertăţile individuale sunt garantate şi că ordinea publica este protejată.

(3) Judecătorii şi procurorii trebuie atat să fie, cat şi să apară, ca fiind independenţi unii de ceilalţi.

(4) Judecătorii nu pot refuza să judece pe motiv că legea nu prevede, este neclară sau incompletă.

Update 12.20 Au ajuns la Articolul 3, alineat 1, unde au votat un amendament pentru punerea în acord cu Constituția. "Procurorii numiți de președintele Romaniei se bucura de stabilitate și sunt independenti, în dispunerea soluțiilor, în condițiie prevăzute de lege. Amendamentul este propus de PSD si ALDE.

Astfel, s-a adăugat următorul articol:

"Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei."

Update 12.05. S-a votat un amendament la Articolul 2, alineat 3:

"Scopul independenței judecatorilor consta inclusiv in a garanta fiecarei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul său în mod echitabil".

Amendamentul a fost asumat de Eugen Nicolicea, UDMR și USR.

Update 11.44 Lucrările Comisiei continuă fără PNL. "Nu vrem să luăm parte la un simulacru de dezbatere", a spus Gorghiu.

Se dezbat amendamentele UNJR, privind independența judecătorilor.

Update 11.34 S-a votat ca programul comisiei să fie prelungit pana la ora 18.00.

Alina Gorghiu a cerut un vot în comisie astfel incat dezbaterile să se închie la ora 13.00. A fost respinsă, după care Gorghiu i-a spus lui Iordache: "Să știți că nu este vorba doar despre pauza dvs de pranz(...) Va rog sa luati act de faptul ca PNL va parasi sedinta. Daca o sa dati impresia macar ca ascultati Opoziția, o sa discutăm".

Update 11.34 A avut loc o scurtă discuție contradictorie între Florin Iordache și reprezentanta CSM, privind separarea carierei judecatorilor.

Update 11.30 Acum se discută pe amendamentele propuse de CSM, privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Update 11.23 Ulterior, Steluța Cătăniciu a certat-o pe reprezentanta CSM pentru faptul că a dat aviz negativ pe proiectul de lege.

Update 11.13 Steluța Cataniciu a anuntat că își asumă amendamentul de la Legea 303/2004, Articolul 1, Alineat 2: "Cariera judecatorului este separata de cariera procurorului, judecatorii neputând interfera în carierea procurorilor și nici procurorii în cea a judecătorilor"

Update 11.15 A început dezbaterea. Prima dată se discută amendamentele la Legea 303:

Update 11.04 Ordinea de zi a fost adoptată. Liberalii au anunțat că părăsesc ședința, dar apoi s-au răzgândit.

Update 10.58. Stelian Ion, deputat USR a cerut ca dezbaterea să înceapă cu dezbaterea pe Codul Civil. Ulterior, Eugen Nicolicea a argumentat că deja s-a pierdut o oră din dezbaterea comisiei.

Update 10.52 Alina Gorghiu a anunțat în comisie că doar ieri au venit foarte multe amendamente, și este imposibil pentru un membru al comisii să citească toate amendamentele de pe o zi pe alta.

Update 10.39. Ședința a început cu o mică întârziere. Deputatul USR Cristian Stelian Ion, dar și liberalul Ioan Cupșa au cerut amânarea ședinței, astfel încât toată lumea să poate citi amendamentele.

Potrivit unor surse din comisie, anumite amendmente ale unor asociații profesionale nu au fost centralizate, încă. Ceea ce înseamnă, că dacă nu le va prelua cineva cu drept de inițiativă legislativă, nu vor fi luate în calcul.

Reamintim că luni, plenul reunit a votat ca forul condus de Florin Iordache, comisia specială pentru Legile Justiției, să se pronunțe de acum înainte pe orice lege care intră sub incindența Justiției.

Noi amendamente la Legile Justiţiei: Ce modificări propune Șerban Nicolae

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus o serie de amendamente la Legile justiţie, unul dintre ele vizând prelungirea perioadei de pregătire postuniversitară a viitorilor magistraţi de la 2 ani la 4 ani, concomitent cu efectuarea unor stagii de practică la mai multe instituţii.

În forma actuală, articolul 16 al Legii privind Statutul magistraţilor prevede că durata pregătirii auditoritorilor de justiţie (cei care urmează cursurile Institutului Naţional al Magistraturii pentru o carieră viitoare ca judecător sau procuror) este de doi ani, urmând ca, după primul an, cursanţii să opteze între judecător şi procuror. Şerban Nicolae propune ca durata pregătirii la INM să fie prelungită la patru ani.

"După primul an de cursuri, auditorii vor urma stagii de pregătire practică de câte şase luni la instanţe, parchete şi penitenciare, din care câte două luni la nivel de judecătorie, tribunal şi curte de apel şi de câte trei luni la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, direcţiile generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi la forme de exercitare a profesiei de avocat, notar şi executor judecătoresc", prevede amendamentul senatorului PSD.

În ce priveşte numirile preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Şerban Nicolae susţine ca, în continuare, preşedintele României să facă numirile la propunerea CSM, dar cu precizarea că şeful statului nu poate refuza numirea sau revocarea acestora.

De asemenea, Şerban Nicolae susţine menţinerea procedurii de desemnare a şefilor de Parchete, cu amendamentul că pragul vechimii necesare este ridicat de la 10 la 15 ani, iar judecătorii nu mai pot fi numiţi în aceste posturi, ci doar procurorii.

Senatorul PSD propune şi amendarea consistentă a articolului 96 din statut, cel care se referă la răspunderea statului şi a magistraţilor pentru erorile judiciare. Forma actuală stipulează că răspunderea materială a statului nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au îndeplinit atribuţiile cu "rea-credinţă sau gravă neglijenţă".

Comenteaza