Locomotiva cu aburi din Dej, prezentă în filmul "Ocolul Pământului în 80 de zile"

Locomotiva cu aburi din Dej, prezentă în filmul "Ocolul Pământului în 80 de zile"

Locomotiva cu aburi 1493, din cadrul Muzeului Dej-Triaj, a plecat spre București, acolo unde va fi ”protagonista” unui film.

Aceasta va fi personajul principal în lungmetrajul “Ocolul Pământului în 80 de zile”, arată pagina ”CFR – Istorie și cotidian”, conform Dej 24.

Locomotiva 1493, unul din marile simboluri feroviare românești, la venerabila vârstă de 126 de ani, arată “ca în tinerețe și vremurile bune” datorită echipei din Dej care a restaurat-o pentru cea mai mare sărbătoare din ultimul secol din istoria României, Centenarul Marii Uniri de la 1918 de la Alba Iulia.

Locomotiva a fost produsă în 1894, la Henschel Sohn Kassel, fiind construită în baza unui ghid schițat de inginerul G. Cosmovici pentru ca aceasta să poată remorca și trenuri mixte. Viteza sa maximă este de 73 km/oră.

A mai fost restaurată o dată în perioada postdecembristă, în 1994, în depoul București-Triaj, fiind expusă în Gara Băneasa cu ocazia împlinirii a 125 ani de la inaugurarea liniei București Filaret-Giurgiu. Ea face parte din tezaurul național, în urma unui ordin al ministrului Transporturilor din 2009, Radu Berceanu.

Pentru transportul de la Dej la București, a fost dezasamblată în două segmente și încărcată pentru transport. Traseul convoiului agabaritic este Dej – Cluj-Napoca - Ungheni – Brașov – Cheia – Ploiești – București. La sfârșitul lunii noiembrie filmările se vor încheia, moment în care se va întoarce la Dej.

Comenteaza