Locul unde legea antifumat nu a ajuns

Locul unde legea antifumat nu a ajuns
Într-un local clujean se fumează fără menajamente, iar patronul spune că sala unde sunt scrumiere la fiecare masă este de fapt o terasă.

Marţi, la ora 11, a început dezbaterea pe amendamentele la legea anti-fumat, în comisiile reunite ale Camerei Deputaților. Clujeanca Aurelia Cristea, autoarea actului normativ, şi-a apărat legea în faţa ofensivei parlamentarilor fumători. Până la urmă, Comisia juridică şi Comisia de sănătate au respins amendamentele aduse legii.

Marţi, la ora 11, în restaurantul clujean Perla din cartierul Zorilor, lupta împotriva fumatului a suferit un eşec. Scrumierele se aflau câte două pe fiecare masă, iar cel puţin trei clienţi aveau ţigările aprinse. „Se fumează, este terasă", explică ospătara.

Fotografiile arată că terasa invocată de chelneriţă este un spaţiu închis, la care patronul a înlocuit câteva geamuri cu o prelată de plastic. Iar prelata de plastic stă trasă, pentru că suntem în octombrie şi e frig.

În legea anti-fumat, apărută în Monitorul Oficial în 17 martie 2016, se prevede la articolul 2, litera m): „spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Or Restaurantul Perla are patru pereţi, chiar dacă pe alocuri sticla a fost înlocuită cu prelată. În plus, în cea de-a doua sală a localului se aflau, atunci când am fost noi acolo, copii, care au trecut exact printre mesele unde se fuma.

Am reuşit să discutăm cu Alin Toma, care ne-a spus că este patronul restaurantului şi că totul este perfect legal. „Am întrebat şi la primărie, şi la pompieri. Am cerut aprobarea lor. Legea spune că n-ai voie să fumezi într-un spaţiu care are acoperiş şi mai mult de un perete. Ce înseamnă perete: o suprafaţă continuă. Eu nu am suprafaţă continuă, fiindcă pereţii laterali şi cei din faţă sunt din sticlă, liber, plastic, liber, sticlă. Singurul care este considerat perete este cel din spate. Am avut şi controale, au trecut, a fost ok. Asta e pe timp de vară, pentru că iarna va fi sticlă peste tot pentru că e frig şi nu se va mai fuma", a spus Toma.

Pentru a fi sigură că totul este legal, ZIUA de CLUJ a făcut o sesizare la Secţia 6 de Poliţie. „Vom trimite pe cineva, în limita timpului disponibil", a spus loa telefon un poliţist care s-a recomandat Bodea. Am încercat să facem o sesizare şi la Poliţia Locală, dar la numărul 955 o voce spune permanent în engleză că numărul este ocupat.

 

Comenteaza