LONDRA. O camionetă a intrat într-un grup de pietoni, în apropierea unei moschei

LONDRA. O camionetă a intrat într-un grup de pietoni, în apropierea unei moschei
Mai multe persoane au fost rănite după ce o autoutilitară a ieşit de pe carosabil şi a lovit un grup de pietoni, în apropierea unei moschei din nordul Londrei, afirmă surse citate de presa britanică. Agenţii de poliţie au fost solicitaţi la ora 00.20 (2.20, ora României) şi au securizat perimetrul, a comunicat Scotland Yard, precizând că este vorba de un "incident major".

UPDATE: Un mort şi opt răniţi, potrivit BBC.

Martorii oculari au declarat că suspectul a fost reţinut de oamenii prezenţi la faţa locului până când poliţia a sosit.

Un martor, Abdul Rahman, a declarat pentru BBC că a văzut că şoferul camionului "a intrat în mod deliberat peste 10 sau 15 persoane".

Rahman a spus că el şi un alt bărbat au prins suspectul, l-au pus la pământ şi l-au ţinut aşa timp de 20 până la 30 de minute înainte de sosirea poliţiei

UPDATE: 8.16 Primarul Londrei, Sadiq Khan: Un atac terorist groaznic a vizat londonezi nevinovaţi

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat luni că "un atac terorist groaznic a vizat londonezi nevinovaţi", după ce o autoutilitară a intrat în pietonii care se aflau în apropierea unei moschei din nordul Londrei, informează site-ul cotidianului The Guardian.

"Poliţia Metropolitană a intervenit în cazul unui atac terorist groaznic asupra oamenilor nevinovaţi aflaţi în Finsbury Park. Gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către persoanele afectate. Nu cunoaştem încă toate detaliile, dar este în mod cert un atac deliberat asupra londonezilor nevinovaţi, mulţi dintre ei care şi-au încheiat rugăciunile în luna sfântă a Ramadanului. Deşi pare a fi un atac asupra unei anumite comunităţi, este şi un atac asupra tuturor valorilor comune privind toleranţa, libertatea şi respectul, la fel ca în cazul atacurilor de la Manchester, Westminster şi Podul Londrei", a spus Sadiq Khan, prin intermediul contului de Facebook.

Poliţia Metropolitană din Londra a anunţat că un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost reţinut în apropiere de Moscheea Finsbury Park, din zona Seven Sisters Road. El este şoferul autoutilitarei şi a fost transportat la spital ca măsură de precauţie.

Potrivit serviciului de ambulanţă, un bărbat a fost descoperit mort la faţa locului, iar opt persoane rănite au fost transportate la spital.

Premierul britanic Theresa May a anunţat că poliţia analizează incidentul rutier drept un "potenţial atac terorist". 

UPDATE: 7.26 Lider al Tineretului Musulman: ”atacul era inevitabil”

Muhbeen Hussain, fondatorul Tineretului Musulman din Marea Britanie, este de părere că "în multe privinţe acest atac a fost inevitabil".

"Ne-am aşteptat, pentru că am văzut numeroase tipuri de atacuri islamofobe”.

"Nu sunt doar mici atacuri, vorbim despre cazuri de la abuzuri verbale la atacuri asupra persoanelor şi atacuri asupra moscheelor, care au fost luate ca represalii într-un anumit sens, după alte atacuri pe care le-am văzut, Manchester sau Londra. "

El spune că acesta este unul dintre motivele pentru care frustrările au fost mari.

Cu taote acestea el a spus că există şi solidaritate.

"Oamenii sunt foarte recunoscători că poliţia este acolo şi îşi face şi datoria."

Mai multe AICI

Comenteaza