LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA. Aeronava președintelui a aterizat la Istanbul

LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA. Aeronava președintelui a aterizat la Istanbul
Armata turcă a anunțat că a preluat puterea pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului. Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara.

Canalul public a anunțat proclamarea legii marțiale. Președintele Recep Erdogan denunța o "revoltă a unei minorități în interiorul armatei". Un ofițer recent înlăturat ar fi principalul organizator al loviturii de stat. Avionul în care se află președintele Erdogan a aterizat la Istanbul.

Informația a fost confirmată și de postul NTV. Reuters relatează, citând canalul NTV, că doi oameni au murit în ciocnirile de la Istanbul. Potrivit DPA, Erdogan superviza eforturile în curs de redobândire a controlului deplin.

Președintele Parlamentului turc a solicitat organizarea unei sesiuni de urgență a forului legislativ de la Ankara, a anunțat pe Twitter premierul turc, potrivit DPA. Mai multe persoane au fost rănite după ce un avion a bombardat sâmbătă dimineața clădirea Parlamentului de la Ankara în timpul tentativei de lovitură de stat militară, a declarat un deputat turc agenției EFE.

Sursa citată mai afirmă că sala de plen a Adunării Generale a luat foc, iar deputații s-au refugiat într-o încăpere de la subsolul clădirii. Printre răniți se numără polițiști și angajați ai Camerei.

Tentativa de lovitură de stat "idioată" care a fost comisă în Turcia de către o facțiune a armatei este "în mare parte sub control", a declarat prim-ministrul Binali Yildirim la televiziune. "Este o inițiativă idioată sortită eșecului și ea este în mare parte sub control", a declarat el telefonic pentru postul NTV, în timp ce serviciile de informații turce au evocat "o revenire la normal".

El a mai precizat că a fost un act de rebeliune al susținătorilor clericului Fethullah Gulen, care locuiește în SUA. O organizație apropiată de Gulen din SUA a negat orice implicare a acestuia sau a susținătorilor săi în tentativa de lovitură de stat. Yildirim a mai declarat că deasupra Ankarei a fost instituită o zonă de excludere aerienă.

Televiziunea publică turcă TRT și-a reluat emisia sâmbătă dimineața după ce a întrerupt-o în timpul a ceea ce oficialii au afirmat că a fost o tentativă de lovitură de stat a unei facțiuni din interiorul armatei. Corespondenții au declarat că au fost ținuți ostatici de puciști, informează Reuters.

Televiziunea privată turcă NTV a difuzat imagini cu soldați puciști dezarmați și arestați de poliție, transmite agenția EFE, care scrie că acestea par un semnal ce arată că lovitura de stat din Turcia este pe cale să eșueze.

În respectivele imagini, aparent filmate cu telefonul mobil, se văd polițiști care însoțesc militari arestați după ce probabil aceștia din urmă s-au predat. În unele secvențe se observă și cetățeni care salută poliția sărbătorind posibilul eșec al loviturii de stat.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete, Nuh Yilmay, a declarat că lovitura de stat a fost respinsă și că poliția preia controlul punctelor strategice, susținând că situația revine lent la normal.

Un ofițer recent înlăturat din poziția de consilier juridic în cadrul forțelor armate, identificat ca Muharrem Kose, ar fi fost principalul planificator al loviturii de stat din Turcia, relata agenția Anadolu, citată de DPA.

Mai mulți comandanți din diferite categorii de arme au apărut la televiziune pentru a respinge tentativa de lovitură de stat, despre care afirmă că a fost opera unui mic grup din cadrul armatei, conform postului de televiziune NTV, ziarului Hurriyet și a unui oficial guvernamental.

Între timp, la Istanbul și Ankara continuă luptele între unitățile loiale președintelui Recep Erdogan și cele care susțin lovitura de stat, care a fost condamnată de cele patru mari partide din parlament, inclusiv de cele trei din opoziție, arată declarațiile televizate și postările pe Twitter.

Comenteaza