Lovitură pentru pensionari: fără bilete de tratament

Lovitură pentru pensionari: fără bilete de tratament
Guvernul a anunţat ieri că va sista contractarea biletelor de odihnă pentru tratament de către Casa Naţională de Pensii pentru întregul an.

Mai mult, se va reduce drastic şi numărul locurilor de tratament balnear rezervate gratuit. Numărul cererilor depuse la Cluj pentru bilete cu preţ redus şi gratuit în acest an se ridică la 7.267. Pensionarii se tem că le va fi luată încă una din puţinele facilităţi pe care le mai au de la stat.

Guvernul a decis ieri să sisteze contractarea biletelor de odihnă pentru tratament de către Casa Naţională de Pensii. Decizia se încadrează în măsurile luate prin ordonanţă de urgenţă în vederea reducerii cheltuielilor publice. "Începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Casa Naţională de Pensii Publice nu mai contractează bilete de odihnă pentru anul 2012", se arată într-un document citat de Mediafax. În cadrul aceluiaşi demers, executivul a mai luat hotărârea ca "numărul locurilor de tratament balnear aferente biletelor la care au dreptul gratuit anumite categorii de pensionari, beneficiari ai unor legi speciale şi cu caracter reparatoriu, nu poate depăşi 15% din numărul total al locurilor contractate de Casa Naţională de Pensii". În cursul anului trecut, la nivel naţional valoarea biletelor de odihnă a fost stabilită la 10% din suma totală alocată prin Legea bugetului asigurărilor sociale, pentru peste 53.000 de bilete, pentru un sejur de şase zile. În 2010 şi fostul guvern a hotărât, ca măsură anticriză, să nu se mai acorde bilete de tratament pentru acel an, fiind limitate, de asemenea, la 15% locurile la tratament balnear gratuit.

"Nu am primit nimic despre decizia guvernului. Cererile depuse de către pensionarii clujeni pentru bilete de tratament penstru 2012 sunt în total 7.267, din care au fost aprobate 1.134 până la data de 1 iunie", a precizat Anca Crăciun, purtătoarea de cuvânt a Casei Judeţene de Pensii Cluj. Diferenţa substanţială între numărul de cereri şi cel de aprobări s-ar datora, potrivit acesteia, faptului că mulţi nu îndeplinesc criteriile cerute de lege pentru a putea beneficia de respectivele bilete. "Se face un punctaj, chiar şi persoanele pe care un pensionar are dreptul să le ducă în sejur cu el trebuie să se încadreze în anumite criterii", a precizat Crăciun.

"Nu ştim nimic, nu ne-a anunţat nimeni de sistarea biletelor de tratament", a declarat Rozalia Burduhos, preşedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România, filiala Cluj. "Avem mâine (joi, 14 iunie - n. red. ) o şedinţă mare şi probabil acolo se va discuta această problemă. Nu este normal ca pensionarilor, oameni necăjiţi, să li se ia şi această puţină bucurie pe care o mai au de la statul român. Erau facilităţi foarte bune", a apreciat Burduhos.

 

 

Etichete
Comenteaza