Lucrările la Sala Polivalentă au fost stopate. Ce a decis instanţa VIDEO

Lucrările la Sala Polivalentă au fost stopate. Ce a decis instanţa VIDEO
ACI Cluj a câştigat la Tribunalul Cluj procesul prin care a contestat licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca în 2010 pentru atribuirea lucrărilor la Sala Polivalentă. Sentinţa vine după un an de la deschiderea şantierului.

Sentinţa a fost pronunţată ieri, când instanţa a dispus admiterea contestaţiei formulate de consorţiul format din companiile ACI, SC Grup 4 Instalaţii, Trustul de Instalaţii Montaj Construcţii, Bogart Construct şi Das Engineering împotriva CON-A, Plan 3 I Ro, Intersport, Nisal şi Dico & Ţigănaş şi Primăriei Cluj-Napoca. Conform viceprimarului Laszlo Attila, lucrările la Sala Polivalentă vor fi sistate până când va fi lămurită situaţia.

Conform instanţei, s-a dispus şi anularea rezultatului licitaţiei din noiembrie 2010, iar oferta câştigătorului a fost declarată neconformă. Primăria Cluj-Napoca este obligată să reanalizeze şi să reevalueze ofertele depuse la licitaţie. Totodată, consorţiul care a câştigat licitaţia este obligat, în solidar cu Primăria Cluj-Napoca, în calitate de autoritate contractantă, la plata sumei de 181.788 de lei, cheltuieli de judecată, către reclamant. Sentinţa este atacabilă cu recurs la Curtea de Apel Cluj în termen de cinci zile. "Aşteptăm motivaţia instanţei. Ni s-a adus la cunoştinţă minuta, vom vedea care sunt motivele şi vom lua decizia dacă vom contesta sau reevaluăm oferta", a declarat viceprimarul Laszlo Attila la emisiunea "Realitatea urbanistică" de la Realitaea FM Cluj. "E cert că vom sista lucrările", a adăugat el. Se poate ajunge la demolarea actualei structuri construite? "Nu prea văd rostul unei demolări, ar fi inutil", spune Laszlo.

Sala Polivalentă cu peste 7.000 de locuri a fost un proiect al ex-primarului Sorin Apostu, care, deşi nu a obţinut finanţarea dorită de la Compania Naţională de Investiţii, a iniţiat proiectul şi spera ca obiectivul să fie inaugurat în plin an electoral, în această toamnă. Licitaţia pentru Sala Polivalentă a avut loc în 19 noiembrie 2010, fiind depuse trei oferte, din partea consorţiilor CON-A (50,9 milioane de lei), Dapora (88,2 milioane de lei) şi ACI (91,87 milioane de lei), fără taxa pe valoarea adăugată. Primăria a declarat câştigătoare oferta CON-A, pe criteriul "preţului cel mai scăzut". ACI a atacat la scurt timp rezultatul licitaţiei, considerând că preţul oferit de firma sibiană CON-A ar fi nejustificat de mic. Între timp, lucrările la Sala Polivalentă au început, mai mult de jumătate din complexul sportiv fiind ridicat.

Reprezentanţii ACI au atacat în instanţă, pe mai multe paliere, procedura de achiziţie publică organizată de primărie. Astfel, unul dintre procese s-a desfăşurat la Tribunalul Comercial, vizând constatarea nulităţii contractului de achiziţie publică, însă acţiunea ACI a fost respinsă. Pe rolul Tribunalului Cluj, la Secţia de Contencios Administrativ s-a judecat procesul prin care ACI contesta licitaţia primăriei, iar sentinţa pronunţată joi vine, de această dată, în favoarea ACI.

"Primăria trebuie să reanalizeze ofertele, vizavi de ce au dispus instanţa şi experţii. În urma expertizei s-a stabilit că firma care a câştigat licitaţia avea o ofertă alternativă, conform caietului de sarcini. Noi am reclamat preţul foarte scăzut pe care l-a oferit. Dacă s-ar fi respectat caietul de sarcini, era clar că au venit cu o ofertă alternativă. Preţul corect e în zona în care noi l-am evaluat. Potrivit studiului de fezabilitate, preţul lucrărilor era evaluat undeva la suma de 120 de milioane de lei. Sentinţa Tribunalului Cluj este executorie, deci primăria trebuie să o pună în aplicare, să suspende lucrările. Totodată, poate să o atace cu recurs", a declarat directorul general al ACI, Ioan Aşchilean, pentru ZIUA de CLUJ.

Sală multifuncţională

Conform proiectului, Sala Polivalentă va avea o capacitate de 7.109 locuri, un parking pe două niveluri, precum şi spaţii anexe necesare, de la spaţii de alimentaţie publică la cele exterioare de detentă. În privinţa clădirii, aceasta va avea trei zone relaţionate cu sala principală, respectiv o zonă VIP, o zonă a publicului şi o zonă a sportivilor.

 

Comenteaza