Ludovic Orban: "CCR urmărește să mențină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor"

Ludovic Orban: "CCR urmărește să mențină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor"
| Foto: mediafax-foto-eduard-vinatoru

Curtea Constituţională a admis miercuri sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Jutiţie şi a Avocatului Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale cu exceţia celor cin Armată şi Ministerul de Interne.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi pe motive de procedură, judecătorii nemaidezbătând fondul legii.

Ludovic Orban a comentat decizia CCR cu privire la pensiile speciale: "În ceea ce privește legea legată de neconstituționalitatea legii inițiate de PNL, care a reglementat desființarea pensiilor speciale, prin această decizie CCR a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare.

CCR urmărește să mențină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor pentru categorii care de-a lungul timpului au beneficiat de diferite legi speciale care au permis un calcul al pensiei diferit de calculul pensiei pe baza principiului contributivității.

Ca partid național-liberal am susținut constant necesitatea ca principiul fundamental care stă la baza calculului pensiei, să fie principiul contributivității, care este singurul principiu just, singurul principiu legitim.

Singura excepție pe care noi o susținem este privitoare la pensiile de serviciu ale cadrelor militare care sunt toată viața în slujba țării. Din păcate, acest nou demers de a încerca să punem ordine în sistemul de pensii a fost zădărnicit de o Curte Constituțională care conține oameni care nici măcar nu ar trebui și nu ar avea dreptul să judece astfel de sesizări. Pentru că ei înșiși sunt beneficiari de pensii speciale și se află într-un vădit conflict de interese".

Camera Deputaţilor adoptase, pe 28 ianuarie, cu 247 de voturi „pentru” şi 21 de abţineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraţilor.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

loading...
Loading...
Comenteaza