"Luminaţia" face profit pentru comercianţi. Care sunt preţurile şi ce spun clujenii VIDEO

Vine Luminaţia, iar standurile cu flori au fost luate cu asalt. Oamenii au vrut să-şi cumpere din timp candele, flori şi jerbe, pe care mâine le vor duce la cimitire. Ca să evite aglomeraţia de 1 noiembrie, unii dintre clujeni au aprins de astăzi o lumânare la mormintele celor dragi. Originea sărbătorii este catolică, dar Luminaţia a fost preluată de sute de ani şi de creştinii ortodocşi.

De 1 noiembrie, creştinii din Transilvania se adună pe la mormintele celor dragi, unde se roagă, depun flori şi aprind lumânări sau candele. Pentru o seară, cimitirele se umplu de lumină. Sărbătoarea aduce bani frumoşi în buzunarele comercianţilor de flori.

Comercianţii susţin că preţurile florilor au rămas aceleaşi de anul trecut. "Candelele costă de la 50 de bani până la 5 lei, 7 lei costă candelele mari, 3 lei firul de crizanteme, jerba şi ghivecele sunt la 20 de lei", spune o florăreasă. 

Primăria Cluj-Napoca a aprobat în acest an 490 de amplasamente pe domeniul public pentru comercializarea florilor şi lumânărilor destinate zilei de 1 noiembrie.


Reporter: Anca Baciu
Imagine: Florin Dan

 

Comenteaza