Lupte grele în Zaporojie. Centrala nucleară ar putea fi închisă

Lupte grele în Zaporojie. Centrala nucleară ar putea fi închisă
| Foto: Reuters

Lupte grele se dădeau joi, în Ucraina, în zone din apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forţele ruse, după ce Kievul a avertizat că ar putea să fie nevoit să închidă centrala pentru a evita un dezastru.

Unele sate şi comunităţi din apropierea centralei au fost puternic bombardate în ultimele 24 de ore, până joi dimineaţă, 'cu tancuri, mortiere, tunuri de artilerie şi lansatoare de rachete multiple', indică Statul Major General al forţelor armate ucrainene în buletinul său din cursul dimineţii despre situaţia de pe front, relatează Reuters, conform Agerpres.

În cursul nopţii, forţele ruse au tras de patru ori cu rachete şi cu artileria grea asupra oraşului Nikopol din apropiere (pe malul opus al fluviului Nipru), a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii, Valentin Reznicenko, pe Telegram, menţionând că cel puţin 11 case de locuit şi alte clădiri au fost avariate în urma bombardamentelor.

Ucraina a declarat miercuri că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară din Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele din proximitatea centralei şi în perimetru ei, ceea ce creşte riscul producerii unei catastrofe nucleare. Trupele ruse au preluat controlul asupra acestei centrale - cea mai mare din Europa - la scurt timp după declanşarea invaziei în 24 februarie, dar uzina este operată în continuare de tehnicieni ucraineni.

Mikola Lukaşuk, şeful consiliului regional din Dnipro (Dnepropetrovsk), a declarat pe canalul său Telegram că ruşii bombardează Nikopol dinspre Energodar - principalul oraş care deserveşte centrala din Zaporojie.

'Ocupanţii bombardează în mod deliberat obiective civile pentru a teroriza populaţia', spune Lukaşuk.

Rusia neagă constant că atacă în mod deliberat civili în ceea ce ea numeşte 'operaţiune militară specială' pentru 'dezarmarea şi 'denazificarea' Ucrainei. Kievul şi aliaţii săi susţin că invazia este un război de agresiune neprovocat, notează Reuters.

Agenţia de stat rusă TASS, citând un şef al administraţiei din Energodar numit de Moscova, Aleksandr Volga, a transmis că forţele ucrainene nu au efectuat tiruri de artileriei asupra centralei.

'Niciun tir de artilerie nu a fost observat asupra centralei, dar dronele zboară periodic', a declarat Volga, citat de TASS. Potrivit lui, 'proiectile au fost lansate de drone pe teritoriul centralei în ultimele zile'.

Reuters nu a putut verifica toate aceste informaţii dintr-o sursă independentă.

Comenteaza