MAE le cere românilor să plece imediat din Ucraina: "Părăsiți imediat țara!"

MAE le cere românilor să plece imediat din Ucraina: "Părăsiți imediat țara!"

Ministerul Afacerilor Externe informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – "Părăsiți imediat țara!".

MAE le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

De asemenea, MAE le recomandă cetățenilor români să se informeze permanent din surse oficiale, să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene.

MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români de pe teritoriul Ucrainei.

Astfel cum este menționat și în alerta de mai jos, MAE reiterează solicitarea către cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuți - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918).  

De asemenea, MAE reamintește că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.

_______________________________

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat. Totodată, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, în Peninsula Crimeea, precum și în zona de frontieră din nordul și nord-estul  Ucrainei, reamintind cetățenilor români că situația de securitate din aceste zone s-a agravat accentuat.

De asemenea, MAE sfătuiește cetățenii români să rămână vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să fie în măsură să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă.

MAE reamintește că România nu recunoaşte anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internațional, părţi integrante ale Ucrainei.

MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă.

În situații ce ar necesita acordarea de asistență și protecție consulară cetățenilor români în Peninsula Crimeea, capacitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României este extrem de limitată.

În conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea și ieșirea străinilor și apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea și ieșirea în/din acestea. Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Menționăm că prezența în Peninsula Crimeea, cu încălcarea regulilor de intrare și ieșire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei (Hotărârea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sancționată administrativ și penal de legislația ucraineană.

În conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infracțiunile administrative, încălcarea de către cetățenii străini a Regulamentului de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepsește cu o amendă în cuantum de la 100 până la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de acțiuni de către un grup de persoane sau de o persoană, care a făcut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infracțiune pe parcursul anului în curs, atrage aplicarea unei amenzi în cuantum de la 300 până la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni.

Nerespectarea procedurilor de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmărind prejudicierea intereselor statului, în conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepsește cu restricționarea libertății pe o durată de până la 3 ani sau cu închisoarea pe aceeași durată. Aceleași acțiuni comise în mod repetat se pedepsesc cu închisoarea de la 3 ani până la 5 ani. De asemenea, acțiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restricționarea libertății de la 5 ani până la 8 ani. 

Cetățenii români pot solicita asistenţă și protecție consulară Ambasadei României la Kiev, precum și oficiilor consulare de la Odessa, Cernăuți și Solotvino, în funcție de zona în care se află (pentru circumscripții consulare accesați https://kiev.mae.ro/node/474 ).

De asemenea, MAE le solicită cetățenilor români să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă prin intermediul portalului https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza

loading...
Etichete
Comenteaza