Update Foto Magistraţii din Cluj ies din nou în stradă

Magistraţii din Cluj ies din nou în stradă
Magistraţii din Cluj ies din nou în stradă
Magistraţii din Cluj ies din nou în stradă
Magistraţii din Cluj ies din nou în stradă

Judecătorii şi procurorii vor protesta, marţi, în faţa Palatului de Justiţie din Cluj-Napoca, după ce „negocierile” pe OUG 7 au eşuat. 

 

UPDATE, ora 13.30. Peste 80 de magistraţi au protestat, din nou, marţi, în faţa Palatului de Justiţie din Cluj-Napoca, cerând Guvernului să renunţe la actul normativ care „pune în pericol independenţa justiţiei”.

Magistraţii de la Judecătoria Cluj-Napoca şi de la Tribunalul Cluj şi de la Parchetele de pe lângă cele două instanţe, dar şi de la DNA şi DIICOT, s-au adunat, marţi, în jurul orei 12 în faţa Palatului de Justiţie având pancarte cu mesaje precum „Fără OUG în justiţie”, „Justiţie independentă”, „Abrogaţi OUG neconstituţională nr. 7”, „APR reprezintă doar 17 membri, nu pe restul de 2.500 de procurori” sau „Nu există justiţie independentă fără procurori independenţi”.

Judecătorul Cristi Dănileţ de la Tribunalul Cluj a declarat că asociaţiile profesionale care au mers la Guvern nu reprezintă voinţa judecătorilor şi procurorilor. „Judecătorii şi procurorii clujeni au ieşit din nou în stradă pentru a continua protestul. Este vorba de nemulţumirea legată de adoptarea OUG nr. 7 şi eşuarea negocierilor între CSM şi Guvern pentru renunţarea la ordonanţă. Noi nu suntem pentru negocieri cu Guvernul, singurul menit instituţional să ne reprezinte este CSM, iar în CSM s-a decis clar să se ceară Guvernului să renunţe la ordonanţă. Dorim să anunţăm populaţia că nu renunţăm la protest, avem activitatea blocată la nivelul Judecătoriei Cluj-Napoca şi a Tribunalului Cluj şi vom continua protestul până vineri”, a spus Dănileţ, citat de Mediafax.ro. 

Potrivit acestuia, prin OUG nr. 7 se controlează justiţia, iar magistraţii sunt speriaţi cu anchete disciplinare şi pierderea locului de muncă pentru lipsa bunei reputaţii. „La ce a spus Tudorel Toader că se renunţă este mult prea puţin. Magistraţii nu vor înceta protestele până de ministrul Justiţiei şi Guvernul nu vor renunţa la OUG nr. 7”, a mai spus Dănileţ. Judecătorul Mihai Ghica de la Judecătoria Cluj-Napoca a declarat, la rândul său, că magistraţii se tem că prin OUG nr. 7 va fi afectată independenţa justiţiei.

La nivelul Judecătoriei Cluj-Napoca şi Tribunalului Cluj se judecă doar cazurile urgente, restul cauzelor fiind amânate. Un nou protest al judecătorilor şi procurorilor clujeni este programat pentru vineri.

-------------------------------------------------------------------------------------------

"Pentru că "negocierile" pe OUG 7/2019 au ușuat, iar Guvernul nu renunță la ordonanță, judecătorii și procurorii clujeni vor ieși în formă de protest in fața Palatului de Justiție, azi la ora 12.00", a anunţat judecătorul Cristian Danileţ pe pagina sa de Facebook. 

Peste 200 de magistraţi din Cluj-Napoca au ieşit în stradă şi vineri, 22 februarie 2019, în faţa Curţii de Apel Cluj. Aceştia au decis să suspende activitatea judiciară timp de o săptămână începând cu data de luni, 25 februarie 2019: cauzele se vor amâna, cu excepţia celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecţie, suspendarea actelor administrative, ordonanţe preşedinţiale). 

Ministrul Justiţiei anunţă că abrogarea integrală a OUG pe legile justiţiei nu se va întâmpla

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni seară, că abrogarea integrală a ordonanţei de urgenţă pe legile justiţiei nu va exista, ci doar a acelor soluţii convenite cu reprezentanţii CSM şi asociaţiile, respectiv articolul 54. "Majoritatea propunerilor de modificare au venit chiar de la sistem, de la CSM. Dacă abrogăm ordonanţa toată, abrogăm şi soluţia care spune că admiterea la INM se face anul ăsta, 2019, după regulile care au funcţionat până anul trecut. Vrea lumea aşa ceva? Că preşedinta CSM zicea azi că dacă organizăm în patru ani avem deficit de personal şi mai mare decât avem astăzi. (...) Abrogarea integrală, a spus şi doamna prim-ministru, nu va exista. Abrogarea acelor soluţii despre care am vorbit, inclusiv articolul 54", a declarat Tudorel Toader, luni seară, la România Tv.

Anterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţase că Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiţiei, care permitea judecătorilor să devină şefi de parchete şi care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secţia pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM.

 Ministrul Justiţiei a precizat că, prin abrogarea articolului 54 din ordonanţa privind modificarea legilor justiţiei, se abrogă şi prevederea potrivit căreia avizul numirii procurorilor de rang înalt este dat de plenul CSM, şi nu de Secţia pentru procurori a Consiliului. Tudorel Toader a precizat că va redacta noul proiect de OUG astfel încât să intre în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

 

Comenteaza