Mai multe firme clujene, trimise în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

Mai multe firme clujene, trimise în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene
Mai multe persoane fizice şi juridice din judeţul Cluj au fost trimise în judecată, în stare de libertate, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru crearea unui prejudiciu de peste 1 milion de euro prin frauda cu fonduri europene.

Anchetatorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în luna decembrie, pe consultantul firmei gherlene Hard Mmanagement Company, Ildo Camelia Bărăian, pe administratorii societăţilor IDM Agro Company, Agrodenisa şi Relramo, Dumitru Irimuş, Vasile Moldovan, respectiv Aurel Gavril Rus, pe Cristina Perşa şi pe Întreprinderea Individuală Bărăian Sergiu Răzvan. De asemenea, aceeaşi măsură au luat-o şi în cazul firmelor pe care ei le reprezintă. 

În rechizitoriul întocmit procurorii arată că "în perioada 2008 - 2011 inculpata Bărăian Ildo Camelia, în calitate de consultant în cadrul firmei SC Hard Manager Company SRL, i-a sprijinit pe ceilalți inculpați să depună cu intenție la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit - Oficiul Județean Cluj, cereri de finanțare pentru realizarea unor proiecte finanțate din fonduri europene, în domeniul agricol și zootehnic".

Pe parcursul implementării proiectelor, tot la sugestia lui Bărăian, beneficiarii fondurilor au depus la aceeași instituție documente false și inexacte, întocmite în cea mai mare parte de aceasta, ce au vizat fie îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, fie fraudarea procedurilor de selecție de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii și lucrări, activități care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a fondurilor respective.

"Prejudiciul produs ca urmare a acestor activități infracționale a fost în valoare de 16.291.311 lei, din care s-a primit efectiv suma totală de 5.805.931,90 lei, respectiv suma de 4.683.775,63 lei (1.036.944 euro, după cursul BNR de luni, 4 ianuarie 2016) din bugetul Uniunii Europene și suma de 1.122.156,27 lei de la bugetul de stat. În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra a două terenuri ce aparțin inculpatului SCAgrodenisa SRL", se mai arată în documentul citat. 

În sarcina inculpaţlor s-a reţinut săvârşirea unor infracțiuni precum folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, sau fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Comenteaza