Maier, SRI: 99% din arhivă a fost predată CNSAS, SRI e desprins complet de anumite tare ale trecutului

Maier, SRI: 99% din arhivă a fost predată CNSAS, SRI e desprins complet de anumite tare ale trecutului
Directorul SRI a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, că 99% din arhiva Serviciului a fost predată CNSAS şi că astăzi "Serviciul se poate considera desprins complet de anumite tare ale trecutului" de asociere cu fosta Securitate.

Maior a vorbit în Plenul Parlamentului unde se dezbăteau raportul de activitate al SRI pe 2012, dar şi rapoartele de activitate ale acestui serviciu din 2007 până în 2011.


'"Nu aş neglija din acest palier al reformei (a SRI n.r.) şi o demensiune morală care este asociată cu gestul destul de curajos astăzi de a preda toată arhiva Serviciului către organismele abilitate, respectiv Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii Statului, practic 99,99 din arhivă a fost predat acestui for, astfel încât Seriviciul se poate considera desprins complet de anumite tare ale trecutului, de o anumită legătură făcută cel puţin la nivel de percepţie, la un moment dat, cu fosta Securitate. Acest 0,1 care mai rămâne din predarea arhivei este studiat în continuare şi în funcţie de relevanţa sa în planul unor relaţii strategice ale României externe, se va lua decizia dacă se vor transmite şi aceste ultime arhive, dosare către acest Consiliu", le-a spus George Maior parlamentarilor.


El a făcut aceste precizări după ce a vorbit despre "aspectele de reformă şi transformare ale serviciului" din ultimii ani.

Etichete
Comenteaza