Mâine începe vaccinarea la Cluj. Cine sunt primele cinci persoane care vor primi serul

Mâine începe vaccinarea la Cluj. Cine sunt primele cinci persoane care vor primi serul
| Foto: digi24.ro

Mâine, 27 decembrie, în jurul orei 9, va debuta campania de vaccinare pentru aproximativ 90 dintre cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase, care au fost programate să se imunizeze în perioada 27-31 decembrie, din lotul de 375 de doze anti-Covid-19.

„Vor fi 2 puncte de vaccinare situate la parter, în compartimentul de spitalizare de zi, având la dispoziție spații de așteptare ante și post-vaccinare, 2 săli de triaj și un salon pentru urgențe (preterapie intensivă)”, a transmis prefectul de Cluj, Mircea Abrudean.

Primele 5 persoane care vor fi vaccinate sunt:

1. Dr. Violeta Briciu, director medical
2. Dr. Vasile Morar, medic șef radiologie
3. Dr. Mirela Flonta, medic șef Laborator analize medicale
4. Dr. Iulia Trifu, medic specialist radiologie
5. Ioan Mureșan, manager SCBI

Condițiile de păstrare ale vaccinului în spital sunt asigurate conform cerințelor producătorului, 2-8 grade C, fiind aduse direct de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino".

Se vor vaccina 6 persoane/ora/punct de vaccinare, la interval de 10 minute. Programul de funcționare va fi de 12 ore pe zi.

Personalul care a optat pentru vaccinare va fi planificat în perioada 27-30 decembrie, 31 decembrie - a 5-a zi de valabilitate a vaccinului va fi doar de rezervă.

Centralizarea persoanelor și a centrelor de vaccinare pe județ a fost efectuată în felul următor:

✓ Centre de vaccinare pentru personalul medical:
- 20 centre (spitale și centre medicale)
- 35 cabinete de vaccinare
- 38 echipe de vaccinare
- 12.458 persoane de vaccinat

✓ Centre rezidențiale de îngrijire:
- 49 centre – echipaje mobile de vaccinare
- capacitate paturi – 2.099
- personal angajat – 480

✓ Centre de vaccinare pentru populația de peste 65 de ani și a bolnavilor cronici:
- Centre/ județ – 30 (13 Cluj-Napoca, 3 Turda, 1 Câmpia Turzii, 2 Dej, 1 Gherla, 1 Huedin, 1 Călățele, 1 Mociu, 1 Apahida, 1 Chinteni, 1 Gilău, 1 Băișoara, 1 Aghireșu, 1 Florești, 1 Baciu)
- 46 echipe de vaccinare în centre
- 2 echipaje mobile de vaccinare
- 132.942 populația deservită

Echipamentele STS sunt predate, funcționale, iar instruirea a fost efectuată. Persoana de contact mandatată de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca este dr. Violeta Briciu, 0751.519.421. Evenimentele vor fi transmise live pe toate paginile de Facebook instituționale ale Guvernului României.

„În judeţul Cluj, campania de vaccinare va debuta în 27 decembrie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj, pentru aproximativ 500 de cadre medicale, dozele ajungând direct de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino”, declara Abrudean acum două zile, potrivit Mediafax.

Acest spital este sigurul inclus în etapa 0. Lucrătorii din domeniul sănătăţii şi social, public şi privat sunt incluşi în etapa 1 cuprinzând totodată personalul sanitar şi auxiliar din spitale publice şi private, ambulatorii, personalul din laboratoare, medici rezidenţi (acolo unde îşi fac modulul, la spitalul unde se află la data vaccinării), stomatologi şi asistenţi, medici de familie şi asistenţi, medici şcolari şi asistenţi, farmacişti, personal lucrător al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Cluj, paramedici, voluntari, personal centre de îngrijire rezidenţiale şi medico-sociale şi rezidenţi, personal care acordă îngrijire la domiciliu, personalul din Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj, personal centre de dializă şi transfuzii, personal implicat în campaniile de vaccinare.

Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” va prelua vaccinarea personalului din cadrul Serviciului de Ambulanţă a Judeţului Cluj, iar Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca va prelua vaccinarea medicilor stomatologi. În etapa a doua etapă va fi vaccinată populaţia la risc incluzând adulţii peste 65 ani, bolnavii cronici indiferent de vârstă, personal cheie din instituţiile statului, personal din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale, autorităţile judecătoreşti, sectorul economic vital (electricitate, gaze, apă, alimentar, combustibili, medicamente şi material sanitare, transport persoane şi mărfuri, feroviar, aeroport ), comunicaţii: STS, radio, tv naţionale, mass media cu risc de expunere, poştă şi curierat, unităţi de învăţământ şi creşe, salubritate şi deşeuri. Ultima etapă include populaţia generală adultă şi pediatrică.

Programarea pentru vaccinarea populaţiei se va face în mod electronic, telefonic sau prin medicul de familie. Platforma electronică şi echipamentele de înregistrare necesare fiecărui centru de vaccinare sunt asigurate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale iar evidenţa va fi ţinută prin Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) în care se consemnează vaccinarea: tipul de vaccin, produsul, lotul, data, se programează în mod automat data rapelului (după 21 zile), se notifică persoana vaccinată în prima fază, cu 24h înainte de reprogramare, prin sms sau e-mail şi se eliberează dovada vaccinării după fiecare doză independentă.

Comenteaza