Mănăstirea Nicula şi-a angajat firmă de pază

Mănăstirea Nicula şi-a angajat firmă de pază
Răufăcătorii i-au îndemnat pe monahii de la Nicula să recurgă la serviciile unei companii de specialitate.

Mănăstirea Nicula a angajat 4 agenţi de pază ai unei firme de profil din Dej, din cauza hoţilor. Călugării sunt nevoiţi să-şi protejeze cele peste 100 de hectare de teren care aparţin Mănăstirii. Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului susţine că nu e vorba despre o externalizare a unor servicii, ci doar despre un caz punctual.

"Am angajat 4 oameni de la firma Vasrom, din Dej, din primăvara lui 2012. Ei ne ajută şi supraveghează terenurile agricole pe care le avem aici, în Nicula şi în alte localităţi. De asemenea, ne ajută pe timpul nopţii la ferma pe care o avem. În ultimul timp, am avut şi mai multe cazuri de furturi de lucernă şi de porumb de pe ogoare şi riscăm să ajungem să nu ne mai descurcăm la fermă, unde avem şi animale, pentru că am risca să nu mai avem ce să le dăm de mâncare iarna", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, stareţul Mănăstirii Nicula, părintele Nicolae Moldovan.

Cei patru agenţi de pază au un contract pe o perioadă nelimitată, în valoare de 4.000 de lei lunar şi lucrează pe ture. Ei păzesc aproximativ 100 de hectare de teren ale Mănăstirii în Nicula, Câţcău şi Livada. "Oamenii mai cosesc lucerna şi mai intră şi la porumb. Ciobanii cu oile sau caii mai vin pe lucernele Mănăstirii. Fiecare ar trebui să se descurce cu ce are, dar din păcate, nu se întâmplă aşa, iar oamenii ne ajută. Lucrează câte unul pe tură, 12 ore, iar în perioadele aglomerate, de sărbători, de evenimente se uită şi pe la biserică", a arătat părintele Moldovan.

La rândul său, exarhul mănăstirilor din Mitropolia Clujului, preotul Dumitru Cobzaru, a spus că nu este vorba despre o externalizare a unor servicii ale instituţiei bisericeşti.

"Fiecare mănăstire din Mitropolie are autonomie. Mănăstirea de la Nicula este una dintre cele mai mari din ţară, iar călugării au nevoie de ajutor mai ales cu ogoarele", a explicat părintele Cobzaru.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Bogdan Ivanov, a explicat că e vorba despre nişte servicii de care călugării nu se pot ocupa. "Biserica nu şi-a externalizat serviciile; fiecare parohie are un contabil, pentru că sunt unele servicii de care un preot nu se poate ocupa. Mănăstirea Nicula e una din cele mai mari din ţară, iar acolo acum este un şantier important. Oamenii păzesc terenurile unei ferme de lângă Dej. Mănăstirea are multe obiecte de patrimoniu, cărora Legea ne obligă să le asigurăm paza", a conchis părintele Ivanov.

 

Etichete
Comenteaza