Manifest clujean de Ziua Mediului. "Să avem spațiu verde de minimum 26 mp/locuitor în oraș"

Manifest clujean de Ziua Mediului. "Să avem spațiu verde de minimum 26 mp/locuitor în oraș"

Asociația ecologistă Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) propune protejarea spațiilor verzi, respectarea cerințelor europene de a avea minim 26 mp/locuitor în orașe și eliminarea construcțiilor de pe acestea, cu interzicerea construirii altor obiective.

CCN reamintește cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului autorităților publice centrale și publicului că protecția mediului este esențială pentru a avea un viitor acceptabil și că pe termen lung tot ceea ce este bun pentru mediu este de fapt bun și pentru economie și societate și pentru specia umană în general.

"Omul nu poate trăi fără natură, și mediul este un tot unitar, afectarea lui negativă într-un anumit moment sau loc producând efecte și în viitor și în alte zone, uneori la scară națională, continentală sau globală, iar protecția nu trebuie să vizeze doar anumite specii de plante și animale sau componente abiotice a lumii înconjurătoare, cu neglijarea sau sacrificarea altora, pentru că în final toate se intercondiționează..

Totuși, din motive practice, se pot distinge câteva priorități pe care cei în funcții de decizie ar trebui să le aibă în vedere în perioadă următoare. Organizațiile din Coaliția pentru Mediu le-au formulat sintetic cu mai mulți ani în urmă, dar sunt în continuare la fel de valabile", spune directorul CCN, Radu Mititean.

Prioritățile identificate de către organizația clujeană:

1. Protejarea pădurilor prin combaterea tăierilor ilegale, promovarea împăduririlor și a managementului forestier sustenabil, protejarea biodiversității pădurilor.

2. Protejarea apelor de suprafața față de poluarea cu ape netratate în lipsă instalațiilor de epurare, a cursurilor de apa naturale față de amenajările pentru producerea energiei electrice, față de îndiguiri de orice natură, iar împreună cu cele subterane, față de exploatarea cantitativă excesivă.

3. Interzicerea activităților de explorare și exploatare a gazelor de șist prin metodă fracționării hidraulice, pentru a preveni compromiterea iremediabilă a rezervelor subterane de apă din zonele respective.

4. Protejarea spațiilor verzi, respectarea cerințelor europene de a avea minim 26 mp/locuitor în orașe, eliminarea construcțiilor de pe spațiile verzi și interzicerea construirii altor obiective. 

5. Introducerea serviciilor de salubritate și a colectării selective la nivel național, respectarea normelor europene în privința managementului deșeurilor, taxarea diferențiata a deșeurilor colectate selectiv față de cele amestecate, descurajarea eliminării deșeurilor prin depozitare sau incinerare, stimularea eco-designului în vederea prevenirii și reducerii apariției deșeurilor.

6. Reformarea strategiei din transporturi, prin stimularea celor feroviare, modernizarea infrastructurii de transport urban astfel încât să se țină cont de pietoni, bicicliști, călători cu transportul public și de persoane cu dificultăți de deplasare, precum părinții cu copii mici sau persoanele cu dizabilități locomotorii.

7. Respectarea normelor europene cu privire la calitatea aerului, monitorizarea susținută și realizarea unui plan de măsuri concrete și specifice pentru a reduce efectiv poluarea cu noxe și praf la nivel urban.

8. Promovarea echilibrată a energiilor din surse regenerabile, altele decât microhidrocentralele și decât parcurile eoliene situate în arii naturale protejate sau zone foarte valoroase peisagistic, concomitent cu măsuri de eficiență energetică pe întreg lanțul de la producție, până la consumul final, reducerea dependenței de surse de energie poluante sau periculoase, precum combustibili fosili sau nucleari.

9. Promovarea educației pentru mediu, atât prin realizarea unor manuale atractive, cât și prin dezvoltarea unor programe care să susțină implicarea elevilor în mod activ.

10. Reformarea Administrației Fondului pentru Mediu astfel încât să prioritizeze programele de protecția mediului (nu programul "Rabla", nu regularizări de cursuri de apă), iar politica de resurse să promoveze specialiști în mediu la conducerea instituției.

11. Consultarea reală a cetățenilor în procesul decizional, cu respectarea legii 52/2003 și a legii 544/2001 și a bunelor practici pe plan internațional, în spiritul Convenției de la Aarhus și Convenției de la Espoo.

CCN deplânge faptul că se deturnează și se abuzează conceptul de mediu și de protecție a mediului, punând accent ridicat pe componența antropică și transformată antropic, pe când în realitate accentul ar trebui să fie pe conservarea naturii și pe reducerea impactului uman asupra mediului natural.

Ziua Mondială a Mediului se marchează la nivel internațional sub egidă Organizației Națiunilor Unite. A fost instituită încă din 1972, în urmă Conferinței de la Stockholm privind Mediul Uman. Aceasta are în fiecare an o temă focală la nivel global. Pentru 2020, tema este biodiversitatea, un subiect fierbinte și pentru România. 

Comenteaza