Manifest dur la Blues Fest. Weinberger a desființat showbizul românesc

Manifest dur la Blues Fest. Weinberger a desființat showbizul românesc
Celebrul bluesman AG Weinberger a atacat în timpul festivalului de la Cluj felul în care este promovată muzica de calitate în România. În schimb, invitații au oferit un recital de virtuozitate în a doua zi a Cluj Blues Fest.

"Trebuie să o spunem clar: România se află într-un stadiu promitiv în ceea ce privește industria muzicală. Artiști valoroși trăiesc de pe o zi pe alta. La Cluj se cultivă acest stil de muzică, dar este o rușine că organizatorii un festival cultural finanțat din bani publici, așa cum este cel de la Sighișoara, blochează de câțiva ani încoace accesul trupelor românești. Nu știu cine ce interes are acolo. Când mi s-a propus să particip la acest festival de la Cluj, am acceptat imediat, cu litere îngroșate și cu trei semne de exclamare", a dezvăluit Weinberger.

Acesta a făcut pe scena de la sala Reduta un adevărat istoric al muzicii blues pe tărâmul american, dar și pe cel european. La un moment dat a apărut cu o chitară în stil hawaiian, mărturisind că toate cele șapte de acest fel care există în România sunt în posesia sa, spre hazul publicului. La final au intrat pe scenă majoritatea protagoniștilor celor două zile ale festivalului, cântând o piesă cu solouri de chitară electrică și rece, dar și cu improvizații de sintetizator sau chitară bas. Nume mari ale bluesului românesc, dar şi din străinătate au participat pe 6 şi 7 noiembrie, la Cluj Blues Fest, găzduit de Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Seara de vineri a debutat cu acordurile de chitară ale lui Vali Răcilă, urmat de un spectacol ce a urmărit conceptul 50/35 adus de Rareş Totu, cu invitat special Dean Bowman, renumit cântăreţ de gospel şi jazz din New York. Cluj Blues Fest l-a premiat pentru întreaga activitate în slujba muzicii rock pe fondatorul formaţiei Compact, Constantin Cămărăşan, care împlinea 65 de ani. Sâmbătă au concertat două trupe, Marius Dobra Band (Austria) şi AG Weinberger, care s-a întors la Cluj după cinci ani. Cluj Blues Fest este organizat de Asociaţia Clujul Cultural.

Comenteaza