Marga: accesarea banilor europeni se loveşte de corupţia autorităţilor

Marga: accesarea banilor europeni se loveşte de corupţia autorităţilor
Faptul că România accesează doar 5% din disponibilul financiar al programelor Uniunii Europene este „profund negativ şi dramatic în consecinţe”, crede rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Andrei Marga, într-o declaraţie remisă „la solicitarea presei”.

Marga spune că nu doar ponderea sumelor accesate este problematică, ci şi “dificultăţile care se întâmpină” în depunerea proiectelor de finanţare. “Sunt dator să spun că dificultăţile sunt mari şi ţin de incompetenţa şi de coruperea autorităţilor şi de birocraţie. Am în vedere că incapacitatea guvernului actual de a gândi cofinanţarea proiectelor şi de a asigura cofinanţarea a blocat accesul multor iniţiatori la resursele Uniunii Europene; absenţa unui program al dezvoltării României la nivelul autorităţilor centrale face dificilă elaborarea de proiecte de înaltă eficienţă, de modernizare a ţării, şi reduce şansele de accesare, de aceea, în România se câştigă uneori cu proiecte cu slab impact economic şi social, chiar dacă diferiţi „beneficiari” fără merite încasează sumele; corupţia sistematică din oficiile ministerelor şi guvernului face ca proiecte în care intră membri ai partidului de guvernământ să aibă şanse de câştig, iar ceilalţi să fie de la început descurajaţi. Se poate observa, pe acte, cum efective nulităţi profesionale, drapate ca „activişti politici”, ajung să se „doteze” cu programe finanţate de Uniunea Europeană, iar efectivii specialişti să nu reuşească accesarea, încât, dacă Comisia Europeană va avea ideea unei examinări a ceea ce s-a petrecut în ultimii ani, „cazul Puwac” se va dovedi a fi fost doar un început modest!”, arată Marga.


Rectorul UBB continuă şi subliniază că angajaţilor din universităţi li se taie salariile de către Guvern, “în vreme ce în sfera privată cei care elaborează programe sunt stimulaţi financiar, încât guvernarea actuală din România afundă ţara într-o ineficace şi inutilă descurajare a serviciilor publice”.

“Ştim cât de important este pentru o Românie sleită astăzi de putere financiară să acceseze cât mai multe din cele treizeci de miliarde de euro alocabile de către Uniunea Europeană ţării noastre. Ştim că – aşa cum reprezentantul FMI spunea deunăzi în Bucureşti – autorităţile au reuşit accesarea doar a 5% din disponibilul financiar de la Bruxelles pentru România. Este evident că ţara noastră nu accesează suficient, ceea ce este profund negativ şi dramatic în consecinţe. Ca urmare, este o datorie şi o urgenţă ca fiecare instituţie să se angajeze cu proiecte pentru a accesa resursele financiare alocate de Uniunea Europeană şi a asigura dezvoltări faptice”, a arătat el. Marga a precizat că UBB a înfiinţat Oficiul Oficiul de Accesare a Fondurilor Europene, anul trecut, fapt care “a sporit substanţial proiectarea şi participarea la competiţii de accesare”.

Potrivit declaraţiei lui Marga, ataşată acestei ştiri, UBB derulează în prezent 48 de programe cu finanţare europeană în valoare totală de peste 50 milioane de euro, între care pentru jumătate universitatea clujeană este coordonator de program. “Sunt în curs de elaborare noi proiecte, iar accesarea o urmărim constant”, a precizat el.
Comenteaza