Marga acuză: evaluarea celor mai bune universităţi româneşti s-a făcut "după ochi"

Marga acuză: evaluarea celor mai bune universităţi româneşti s-a făcut
În prima grupă valorică a universităţilor româneşti instituţiile de învăţământ superior au intrat "şi pe alte criterii decât valoarea efectivă", acuză rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai", Andrei Marga, la o zi după ce Ministerul Educaţiei şi Cercetării a făcut publică lista celor mai bune universităţi româneşti, unde UBB ocupă locul II.

"UBB este oarecum mulţumită. Ne consolăm cu faptul că de la Shanghai China se vede mai bine cum stau lucrurile în România decât de pe Dâmboviţa. Aşa cum presa română a relatat, cunoscuta instituţie chineză a dat recent această universitate drept prima din România ce candidează la intrarea în „clubul primelor 500 de universităţi din lume". Faptul este elocvent, chiar dacă intrarea efectivă depinde de acum mai mult de politicile ţării - autonomie universitară deplină, buget de minimum 300 de milioane euro, cel mult 14 studenţi la un post didactic etc", arată Marga. Acesta acuză că în grupele valorice II şi III "nedreptăţile sunt şi mai mari" decât în prima grupă.

"Mă îndoiesc că toate universităţile intrate între primele douăsprezece universităţi din România sunt de acest nivel. Continui să cred - cu destule argumente, fireşte - că unele universităţi din Timişoara, Bucureşti, Iaşi, dintre cele care nu au fost incluse în prima grupă valorică, sunt nedreptăţite şi că în acest lot - primele douăsprezece - s-a pătruns şi pe alte criterii decât valoarea efectivă. Iar în grupa a doua valorică şi a treia nedreptăţile sunt şi mai mari", arată el.


Marga adaugă că în multe cazuri evaluarea s-a făcut "interesat, după ochi". "Criteriile folosite de clasificare nu au fost lămurite vreodată, în prealabil, şi, evident, nu sunt cele europene. Ele sunt mai curând un amestec de tradiţie locală şi evaluare interesată, „după ochi"", subliniază Marga.

Comenteaza