Marga: cei mai buni candidaţi la funcţia de rector au fost sfătuiţi să se dea la o parte, "ceea ce nu e acceptabil" VIDEO

Marga: cei mai buni candidaţi la funcţia de rector au fost sfătuiţi să se dea la o parte,
Cei mai buni candidaţi al funcţia de rector al universităţii "Babeş-Bolyai" au fost sfătuiţi să se dea la o parte din cursă, susţine actualul rector, Andrei Marga.

"Din păcate din cauza legislaţiei şi intervenţiei neaşteptate, nedorite şi neavenite a unor forţe dintre candidaţii care ştiu universitatea, care au capacitatea de a o conduce, au fost scoşi din discuţie câţiva dintre cei mai imoprtanţi candidaţi", susţine Marga. Acesta adaugă că doar cinci persoane s-ar califica cu adevărat pentru a conduce universitatea: "O spun foarte direct, cinci oameni cunosc bine universitatea şi puteau exercita rolul de rector, cu competenţă - Vasile Cristea - directorul Grădinii Botanice, decanul FSEGA Dumitru Matiş, prorectorii Pompei Cocean şi Cristina Ciumaş, şi profesorul Vasile Puşcaş. Din motive pe care nu le comentez, au fost sfătuiţi să se dea la o parte, ceea ce nu e acceptabil", susţine Marga. 

Despre cei cinci enumeraţi, Marga spune că sunt "oamenii care ştiu ce e universitatea şi ar putea oricând să o ducă înainte". Rectorul universităţii adaugă că în următorii trei ani România se va confrunta cu dificultăţi economice "mari", ceea ce va duce la complicaţii şi în cadrul UBB. "Ca urmare e nevoie de un om care nu-şi propune doar să redistribuie resursele, ceea ce e simplu, ci un om care creează resurse", spune el.

Întrebat dacă este adevărat că a fost sfătuit să nu candideze la funcţia de rector, unul dintre cei cinci enumeraţi, Pompei Cocean, neagă. "Participarea la o astfel de competiţie e o opţiune personală. După o analiză pe care am făcut-o am considerat că e mai util pentru activitatea mea ştiinţifică, didactică, să nu particip la competiţie", a spus el.

Amintim, pentru şefia UBB au candidat cinci persoane - prorectorul Cristina Ciumaş şi profesorii Eniko Vincze, Ioan Aurel Pop, Decebal Radu Chiurchea şi Daniel David. Alegerile sunt programate pentru 1 martie.

Comenteaza