Marş tăcut la Cluj, în memoria protestatarului decedat

Marş tăcut la Cluj, în memoria protestatarului decedat

Clujenii sunt invitaţi la un protest tăcut, care se va încheia cu un un moment de reculegere, la Monumentul Memorandiştilor, în memoria lui Ilie Gâzea, bărbatul din Teleorman care a murit la o săptămână după protestul diasporei. 

"Fără sloganuri, de data asta, cu o linişte hotărâtă. O lumânare, un scurt marş. Un simplu gest pentru un om care, conştient sau nu, s-a sacrificat", transmit iniţiatorii marşului.  Protestul va începe marţi, la ora 21.00, punctul de întâlnire fiind "la Clopot" pe Bulevardul Eroilor.

Propunere de traseu: Monumentul Memorandiştilor - str. Eroilor - str. Dorobanţilor - oprire la sediul Grupării Mobile de Jandarmi "Ştefan Cicio-Pop", Dorobanţilor 23 - str. Năvodari, oprire la nr. 15, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean - str. Petofi Sandor - blv. 21 Decembrie - oprire la Prefectura Cluj - Piaţa Unirii - monumentul Stâlpi Împuşcaţi. 

Mesaje de condoleanţe trimite şi USR Cluj, Ilie Gâzea purtând banderola #FaraPenali în timpul mitingului din Bucureşti. 

"Unul dintre cetățenii gazați la mitingul de pe 10 august a fost Ilie Gâzea, în vârstă de 68 de ani, din Turnu Măgurele, județul Teleorman. El a decedat, în Spitalul Județean din Alexandria, în urma unui stop cardio-respirator.

Domnul Gâzea a purtat banderola #FaraPenali în timpul mitingului și a fost fotografiat de Andreea Balaurea după ce a fost gazat, când a apelat la ajutorul SMURD din cauza sângerărilor nazale.

Îi mulțumim pentru că a luptat până în ultima clipă a vieții în ceea ce crede, e un model pentru noi. Ne exprimăm încrederea că vor fi clarificare condițiile dispariției lui, societatea are nevoie de adevăr și este pregătită pentru el, oricare ar fi acela.

Pe lângă examenul medico-legal cerut de directorul Spitalului Județean din Alexandria, condițiile acestui deces trebuie supuse unei anchete atente. Ce știm până la ora aceasta este că gravitatea abuzurilor a întrecut orice măsură iar ministrul de Interne Carmen Dan distorsionează realitatea pe care au trăit-o mii de cetățeni în Piața Victoriei.

Transmitem condoleanțe familiei îndoliate", se arată într-un comunicat remis presei. 

Arafat, despre bărbatul mort: Nu găsesc o corelare între lacrimogene şi starea pacientului. Se va vedea la autopsie

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat, în cadrul audierii de marţi din Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, că nu găseşte o corelare între folosirea substanţelor lacrimogene şi starea bărbatului care a participat la protestul din 10 august şi care a decedat duminică la spital, în Alexandria.

"Acel om s-a prezentat cu sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită. Acest caz se trece mai degrabă epistaxisul şi hipertensiunea arterială. Substanţele iritante lacrimogene nu sunt fără efecte, însă corelarea între acestea şi starea pacientului, eu nu o găsesc. Se va vedea la autopsie. Dacă se găseşte o corelare o să spună cei de la medicină legală. Faptul că a avut vărsături la 4 zile, problemă netrecută când a venit la noi în seara acea pentru intervenţie. Situaţia nu are corelare cu ce s-a întâmplat în 10 august. Ce iese de la autopsie poate să releve acest aspect, dar aceasta este părerea mea potrivit şi informaţiilor pe care le avem la acest moment", a afirmat marţi Raed Arafat, în cadrul audierii.

Poliţiştii din Teleorman au fost sesizaţi de reprezentanţii spitalului din Alexandria cu privire la decesul unui bărbat în vârstă de 62 de ani, care s-a simţit rău în urma protestului din 10 august din Capitală, şi au deschis un dosar penal. Cauza exactă a morţii va fi stabilită după efectuarea necropsiei.

 

 

Comenteaza