Mărturii din infern: Patru ani la Periprava, unde era şef torţionatul Ioan Ficior VIDEO

Mărturii din infern: Patru ani la Periprava, unde era şef torţionatul Ioan Ficior VIDEO
Încă un fost deţinut politic clujean povesteşte cum a supravieţuit iadului de la Periprava, colonia condusă de torţionarul Ioan Ficior, acuzat de genocid. Traian Merca, acum în vârstă de 84 de ani, a stat închis 6 ani în închisorile comuniste. A ajuns să le ceară gardienilor să-l împuşte pentru a scăpa de chin. Şi acum aude vocea lui Ficior, care l-a atenţionat la plecarea din Periprava: "Avem oamenii noştri care sunt puşi să vă urmărească!". Urmăriţi un material realizat de colegii mei Alin Golban şi Lorant Ersek.

În anul 1957, Traian Merca era locotenent-major şi făcea instrucţie cu militari în Dobrogea. Un comandant i-a spus că trebuie sa meargă la Bucuresti pentru a lua un echipament de transmisiuni. O Volgă l-a dus, însă, la poarta penitenciarului Rahova.

De la Rahova a trecut prin penitenciarele Jilava şi Gherla până să ajungă la colonia Periprava, unde a stat patru ani. În prima zi la Periprava a fost scos la prăşit de floarea soarelui.

"Apa beam din dunare. apa cu toate murdariile. Dupa ce-am baut apa ca era calda o inceput o diaree nebuna. Am ajuns sa le spun la gardieni: noa impuscati-ma ca eu nu mai pot merge. Trebuia sa-mi dau jos si sa stau acolo si ei si de-o parte si de alta cu pustile indreptate spre mine", rememorează Merca.

A lucrat şi la cules de stuf pentru export în Germania, până când un bilet a fost strecurat între baloţi. Bătrânul şi-l aduce şi acum aminte pe torţionarul Ioan Ficior.

"Feciorul era in periprava. El era acolo comandantul. Am auzit ca era zbirul penitenciarului, al coloniei", spune Merca.

În 31 ianuarie 1963 a fost emis biletul de eliberare pentru Traian Merca. Acesta îşi aduce aminte perfect mesajul lui Ficior la plecare.

"Fiti atenti! sa nu vorbiti cu nimeni, de unde mergeti unde va duceti, ce tratamente ati avut ca avem oamenii nostri care-s pusi sa va urmareasca si va aducem inapoi si nu mai vedeti libertatea", povesteşte fostul deţinut politic.

Fostul deţinut politic are şi acum coşmaruri cu bătăile primite în închisoare.

Închisoarea comunistă i-a distrus prima căsnicie fostului deţinut. În timpul cât a stat închis, soţia a divorţat, crezând că nu se va mai întoarce. La momentul când Traian Merca a fost eliberat, femeia se recăsătorise. Fostul deţinut s-a recăsătorit şi el ulterior.

Reporter: Alin Golban
Operator: Lorant Ersek

Comenteaza