"Mascaţii" clujeni, în situaţie dezastruoasă VIDEO

Situaţie dezastruoasă la Detaşamentul de Intervenţie Rapidă a Poliţiei Judeţene. Potrivit sindicaliştilor, temuţii mascaţi nu au echipamente antiglonţ. Ei îşi riscă viaţa ori de câte ori pleacă la o intervenţie şi orice glonţ le poate fi fatal. Reprezentanţii inspectoratului nu sunt de acord cu sindicaliştii: ei dau asigurări că angajaţii lor sunt pregătiţi să facă faţă oricărei situaţii.

Problemele cu care se confruntă detaşamentele de intervenţie rapidă din întreaga ţară au ieşit la iveală în urma unui sondaj realizat de membrii Sindicatului ProLex. Rezultatele i-au pus pe gânduri.

Potrivit sindicaliştilor din Poliţie, cei 33 de angajaţi ai detaşamentului de intervenţie rapidă al IPJ Cluj nu au nici o vestă şi nici o cască de protecţie, ci doar trei scuturi antiglonţ. De aemenea, acuză sindicaliştii, mascaţii clujeni nu au costume de intervenţie şi părţile componente ale echipamentului şi le procură singuri.

Sindicaliştii spun că situaţia este similară la aproape toate inspectoratele din ţară. De exemplu, angajaţii DPIR Alba nu au mai primit echipamente noi de mai bine de un deceniu, iar la Bistriţa echipamentul este uzat şi declasat.

"În multe situaţii s-a apelat la sponsorizări la poliţiile din afară, numai că acestea, dacă sunt peste 5 ani deja, sunt numai pentru impresia cetăţenilor, nu oferă şi o protecţie sigură", spune preşedintele ProLex, Vasile Lincu.

Şefii ProLex atrag atenţia că o tragedie se poate întâmpla în orice moment. "Orice glonţ care îi loveşte sigur îi şi răneşte şi unele pot fi fatale. Chiar vestela antiglonţ care sunt au termenul de valabilitate expirat, şi mai mult de cinci ani de zile deja nu mai sunt corespunzătoare. Ei au testat câteva din ele şi au văzut că gloanţele trec prin aceste veste", spune el.

Reprezentanţii IPJ Cluj neagă acuzaţiile prin intermediul unui comunicat. "Această structură este dotată corespunzător, echipamentul folosit fiind de ultimă generaţie în domeniu, poliţiştii fiind pregătiţi pentru orice fel de intervenţie specială de orice natură. Fiecare dintre poliţiştii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestei structuri a fost echipat cu costum de intervenţie, echipamentul de protecţie antitraume fiind complet, structura având în dotare printre altele 12 veste antiglonţ, 3 scuturi antiglonţ, 1 cască antiglonţ, astfel încât echipamentul de protecţie antibalistică poate susţine orice misiune de orice complexitate", precizează conducerea IPJ Cluj.

Conducerea Poliţiei Judeţene este contrazisă chiar de Inspectoratul General al Poliţiei Române. De le centru se confirmă problemele cu care se confruntă detaşamentele de intervenţie rapidă din ţară. "Vom demara procedurile pentru a acoperi deficitul de echipamente de protecţie", spun şefii IGPR.

Comenteaza