Matematica, probă fără emoţii pentru absolvenţii de gimnaziu

Matematica, probă fără emoţii pentru absolvenţii de gimnaziu
Primele emoţii ale elevilor de gimnaziu au luat sfârşit odată cu ultima probă a testărilor naţionale de la matematică. Atât pentru părinţi, cât şi pentru copii vor urma alte emoţii odată cu înscrierea în procesul de repartizare computerizată la liceu, în funcţie de media obţinută în cei patru ani de gimnaziu şi cea de la examenele care au avut loc în aceste zile.

Proba la matematică nu le-a dat mari bătăi de cap elevilor de clasa a VIII-a. Copiii au considerat că subiectele au fost uşoare şi că nu au avut parte de "capcane", cum s-a întâmplat la limba şi literatura română. "Mi s-a părut foarte uşor subiectul la matematică. A fost simplu, matematică de bază. Dacă erai atent şi citeai bine întrebările, te descurcai. Mă aşteptam să ne dea ceva mai greu având în vedere ce mi-au spus prietenii care au dat anul trecut examenul. Cred că o să iau o notă peste 8", a declarat Andrei Fabian, de 14 ani, elev la Colegiul Naţional George Coşbuc. Şi Mara Marian, o altă elevă de la Liceul Coşbuc a fost încântată de subiectul de la examenul de ieri. "A fost destul de uşor subiectul la matematică faţă de celelalte două probe. M-am pregătit foarte mult pentru matematică, am făcut mai multe variante. Subiectul 3 mi s-a părut cel mai greu şi la el am stat mai mult să mă gândesc la rezolvarea problemei. Sper că am făcut corect", a declarat adolescenta.

Cristian Pop, inspectorul de matematică din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, a apreciat subiectele de la examenul care a avut loc ieri ca fiind unele de nivel mediu, care nu ar fi trebuit să le creeze dificultăţi elevilor de gimnaziu. "Subiectul este unul frumos, de nivel mediu. Copiii care s-au pregătit au putut să facă foarte bine, se poate obţine şi nota 10, spre deosebire de alţi ani, când mai era şi câte o capcană. Problemele au un enunţ clar. Un singur subiect care valora cinci puncte ar fi putut să le pună probleme copiilor. Cred că o notă de 8 se poate lua foarte uşor de un elev care s-a pregătit anul acesta, iar elevii buni pot obţine note de la 9,5 în sus", a declarat Cristian Pop.

La evaluarea naţională au fost înscrişi 4.529 de elevi clujeni. " La proba de limba română am avut 4.496 de elevi prezenţi şi 33 de absenţi. Au dat examenul la limba maternă 564 de elevi. Am avut 10 cazuri de prelungire a timpului de predare a subiectelor cu o oră, între care au fost două cazuri de spitalizare şi un elev cu mâna ruptă. Am avut luni un nou caz de spitalizare, un copil s-a îmbolnăvit de varicelă şi am fost anunţaţi de cazul unui elev care acum are nişte probleme cu ochii şi nu putea scrie la examen, ci doar dicta", a declarat Peter Tünde, inspector şcolar general adjunct la ISJ Cluj. În cadrul examenelor au fost şi două situaţii neaşteptate.

"O elevă din Huedin a întârziat la proba de limba română şi nu a putut intra în examen, iar un elev de la Liceul Blaga nu s-a prezentat la proba de limba română, dar a venit la cea de matematică. Acest lucru nu este posibil pentru că există o metodologie clară şi dacă nu te prezinţi la un examen nu poţi participa la celelalte", a explicat Peter Tunde. Rezultatele vor fi afişate vineri, până la ora 14:00, iar contestaţiile se vor depune până la ora 18:00. Rezolvarea contestaţiilor se va face sâmbătă şi duminică, iar luni vor fi afişate rezultatele finale după contestaţii. În perioada 5-8 iulie se vor completa opţiunile pentru licee în fişele de înscriere, iar în 14 iulie va avea loc repartizarea computerizată. În 15 iulie se vor afişa în licee listele cu absolvenţii de clasa a VIII-a care le-au fost repartizaţi, urmând ca până în 26 iulie să se depună dosarele de înscriere.

 

Etichete
Comenteaza