Medicamente vitale pentru bolnavii de cancer au dispărut din farmacii

Medicamente vitale pentru bolnavii de cancer au dispărut din farmacii
Mai multe medicamente absolut necesare pentru tratamentul bolnavilor de cancer au dispărut din farmaciile clujene.

Bolnavii clujeni de cancer se află într-o situaţie disperată deoarece de mai multe luni nu reuşesc să găsească în farmaciile clujene medicamentele Tarceva şi Xeloda, decontate prin programul naţional de sănătate pentru bolile oncologice. Farmaciştii clujeni susţin că, în fiecare an, există perioade în care medicamentele pentru bolnavii de cancer dispar de pe piaţă.

O clujeancă de 45 de ani care suferă de cancer de colon a mers în mai multe farmacii clujene pentru a face rost de medicamentul Xeloda, necesar tratamentului pe care îl urmează. „Nu am reuşit să găsesc Xeloda la nicio farmacie. Am înţeles că din luna decembrie nu se mai găseşte şi m-am pus pe lista de aşteptare a unei farmacii ca să fiu anunţată când vor primi medicamentul", a declarat femeia, diagnosticată cu cancer anul trecut.

Speranţa Iacob, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Cluj-Napoca, este la curs cu situaţia medicamentelor pentru bolnavii de cancer. „Lipsesc mai multe medicamente de import. Ele dispar pentru o perioadă şi apoi reapar. Acest lucru se întâmplă pentru că este o piaţă instabilă şi din punct de vedere al plăţii medicamentelor prin programul naţional. Unele medicamente mai ieftine se reexportă, mai ales că în România sunt cele mai mici preţuri din Europa. Sunt firme care importă medicamentele în România şi apoi le exportă. Xeloda lipseşte de câteva luni, deşi nu este unul dintre cele mai scumpe medicamente", a declarat Iacob.

Farmacia Elmafarm nu mai are pe stoc medicamentul Xeloda. „Mai am pe stoc medicamentul Tarcev. Xeloda am avut şi urmează să mai primim. Oricum, sunt cantităţi mici. Am avut medicamentele până în noiembrie, dar de două-trei luni ne confruntăm cu acestă situaţie", a declarat Ana Nistor, farmacistă şefă la Elma Farm. Conform acesteia, preţul pentru o cutie de Xeloda este de 1.650 de lei, iar cel pentru o cutie de Tarceva de 150 mg este de 10.000 de lei. „Mi s-a promis că ne vor intra pe stoc medicamentele zilele acestea, dar nu ştiu în ce cantitate", a explicat Ana Nistor. Şi Dorina Deac, farmacistă şefă la farmaciile Remedium, apreciază că cantitatea de medicamente primită de la distribuitori este insuficientă. „Cantitatea este insuficientă. Mai avem zece cutii de Tarceva de 100 de mg la farmaciile Remedium 1 şi 3 unde e o adresabilitate mai bună. Cu Xeloda e o mică pauză. Au fost şi perioade când am avut medicamentul. Cei de la firma Roche, care produc acest medicament, îşi iau vacanţă în luna decembrie şi atunci e mai grea aprovizionarea până se fac licitaţiile cu Ministerul Sănătăţii. Avem nouă tablete de Xeloda şi aşteptăm să mai primim", a precizat Deac.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj susţin că farmaciile sunt cele care trebuie să îşi facă aprovizionarea din timp astfel încât să le asigure bolnavilor medicamentele necesare. „Farmaciile sunt societăţi comerciale şi ele se aprovizionează de la distribuitori, iar distribuitorii de la importatori. În farmacii se primesc cantită mai mici decât cele pe care le-au comandat. Noi le decontăm banii pe baza raportărilor pe care le fac pentru medicamente", a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvant al CJAS Cluj.

Preţurile pe piaţa neagră

Disperaţi din cauza lipsei medicamentelor necesare pentru tratament, unii bolnavi de cancer postează anunţuri pe internet pentru a-şi achiziţiona medicamentele. „Cumpăr urgent o cutie de Tarceva de 150 mg", scrie un bolnav pe portalul anunturipenet.ro. Acesta oferă pentru medicamente 2.000 de lei. O altă persoană vinde medicamentul contra sumei de 6.000 de lei. „Vând 44 comprimate Tarceva de 150 mg care expiră în iulie 2015 şi 30 de pastile care expiră în 2016", se arată în anunţul postat pe internet.

 

 

Comenteaza