Medici revoltaţi la Ortopedia din Cluj-Napoca. Un contract de modernizare de milioane lasă doar 48 de paturi din cele 116 existente

Medici revoltaţi la Ortopedia din Cluj-Napoca. Un contract de modernizare de milioane lasă doar 48 de paturi din cele 116 existente

O parte dintre cadrele medicale din Secţia de Ortopedie-Traumatologie susţin că nu au fost informate despre faptul că lucrările de modernizare la clinică presupun de fapt reducerea numărului de paturi de la 116 la 48 şi de la zece la şapte paturi pentru ATI. 

Clinica de Ortopedie şi Traumatologie din Cluj-Napoca a intrat în şantier în 2020. La o lună distanţă de termenul prevăzut pentru finalizarea lucrărilor, există doar un şantier şi multe probleme cu contractul încheiat de fosta conducere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca (SCJU).

Claudia Gherman, care este director din ianuarie 2021, la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie din Cluj-Napoca a susţinut că există probleme mari cu documentaţia de atribuire a contractului, sesizate chiar de Ministerul Sănătăţii, ordonatorul principal de credite al spitalului, care a trimis, la Cluj, în martie 2021, Corpul de Control.

„Suntem nevoiţi să intrăm în conservare cu acest şantier şi să găsim o soluţie să putem continua reabilitarea Secţiei de Ortopedie, pentru că nu putem rămâne în acest stadiu. Pe contractul de acum proiectul nu poate fi astfel finanţat de niciun for”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Claudia Gherman, actualul manager al SCJU, instituţie în cadrul căreia funcţionează Clinica de Ortopedie şi Traumatologie.

Conform raportului, „o parte a cadrelor medicale din Secţia de Ortopedie-Traumatologie au susţinut că nu au fost informaţi despre aceste lucrări, fiind revoltaţi că se va reduce numărul de paturi de la 116 la 48 şi de la zece la şapte paturi pentru ATI. De asemenea, se va reduce numărul de săli de operaţie de la patru la trei săli”. 

Gherman susţine că proiectul nu este în regulă nici din punct de vedere tehnic, doarece se reduce foarte mult numărul de paturi la Ortopedie: „De exemplu, în ziua în care în Cluj-Napoca trotuarele au fost acoperite de gheaţă, am avut 128 de pacienţi în mai puţin de 24 de ore. Ce făceam cu doar 40 de paturi la Ortopedie ocupate deja? Chiar dacă s-ar finaliza spitalul regional avem nevoie de mai multe paturi”, a scris adevarul.ro

Lucrările vizează reabilitarea și modernizarea clădirii și a instalațiilor aferente, etajarea secției clinice ortopedie – traumatologie, relocarea și modernizarea blocului operator și anestezie terapie intensivă, reamenajarea spațiilor ocupate de blocul de ortopedie existent, amenajarea accesului auto al ambulanțelor, construirea unui lift exterior, precum și amenajarea liftului exterior și a accesului ambulanțelor. Conform anunţului din 2020 al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, proiectul urma să aibă o valoare totală estimată la 20.000.000 lei.

Clinica de Ortopedie-Traumatologie „Alexandru Rădulescu”, compusă din două secții de ortopedie-traumatologie, este primul spital de ortopedie din țară, fiind inaugurat în anul 1921. 

 

Comenteaza