Medicii şi actorii, “eliberaţi” de la buget

Medicii şi actorii, “eliberaţi” de la buget
Preşedintele Băsescu a propus ca medicii şi actorii să fie încadraţi într-un sistem în care ar fi plătiţi, pe bază de contract, pentru fiecare operaţie, respectiv spectacol prestat.
Preşedintele Traian Basescu a declarat recent că a cerut guvernului să introducă un program-pilot în viitorul acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional care va prevedea inclusiv ca aceste categorii profesionale - medicii şi actorii - să nu mai facă parte din angajaţii statului.

“Trebuie să avem în vedere privatizarea prestaţiei medicilor români în spitale pentru a nu mai face din ei nişte cerşetori care stau cu un salariu de 2 milioane de lei. Să vină să facă o operaţie, să se ştie cât costă operaţia, tarifele fiind stabilite de Casa de Sănătate”, a spus preşedintele la şedinţa de guvern de miercuri. De asemenea, în declaraţia de presă de duminică seara Traian Basescu a confirmat că vor fi continuate ajustările de personal bugetar şi că doctorii sau actorii nu au motive să îşi dorească să rămână bugetari. “ S-a dovedit că avem excedent de cheltuieli de personal, nu atât prin veniturile pe care le utilizează fiecare, pe care le primeşte fiecare salariat din sectorul public, ci prin număr”, a declarat Băsescu. În viziunea preşedintelui, medicul trebuie să semneze contracte cu spitalele şi “să nu fie un slujbaş de stat”. “Să ştie cât costă o consultaţie, cât costă o operaţie, ce se încadrează în pachetul garantat pentru populaţie, foarte bine: se prestează gratuit, plăteşte Casa, ce este peste, plăteşte pacientul. Deci nu numai disponibilizările, dar şi procesele de modernizare ale sistemului de sănătate sunt o altă sursă la buget”, a precizat preşedintele României.

Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, declară că nu îşi poate exprima poziţia până când ideea preşedintelui va lua forma unui proiect. “Nu ştiu de ce Băsescu a declarat asta. Aşteptăm să apară un proiect, un program care să fie făcut public şi apoi vedem dacă este bun. Oricum, părerea mea este să dăm afară din ţară toţi medicii, că numai ne încurcă”, a spus Bârsan.

Actorul Emanuel Petran de la Teatrul Naţional clujean consideră din capul locului că aceasta nu e o idee bună. “Nu va fi mai bine ca acum, nici pentru actori şi nici pentru medici, pentru că jocurile deja s-au făcut. Cei care au intrat deja în circuitul spectacolelor vor avea de lucru în continuare, iar ceilalţi, nu”, este de părere Petran, care este şi preşedinte al Organizaţiei Sindicale “SINDARTA” Cluj. “Cred că se începe cu susu-n jos, în stil pur românesc, meseriile se liberalizează, în timp ce conducerilor nu li se impune să îndeplinească nici un obiectiv. E drept că nici sistemul actual nu este bun”, adaugă liderul sindicatului actorilor. Soluţia propusă de Petran este ca statul să se implice mai mult în proiecte culturale şi să aibă în vedere în primul rând oamenii pe care îi reprezintă.

Regizoarea Mona Chirilă, directoarea Teatrului de Păpuşi Puck, mărturiseşte că nu înţelege foarte bine cum ar funcţiona mecanismul propus de preşedintele Băsescu. “Nu ştiu exact la ce se referă, nu am măcar un echivalent cu ceea ce se întâmplă în afara ţării. În principiu, sună bine, mai ales dacă ne uităm la salariile foarte mici ale actorilor”, apreciază directoarea. Actorul Hathazi Andras de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca mărturiseşte că a renunţat de mult să mai fie bugetar. “De 10 ani am ales să lucrez pe bază de contract pentru fiecare spectacol. Pentru mine este mai bine aşa”, explică actorul.

Astărăstoaie: “Nu poate fi generalizat la toţi medicii”

“Şi în străinătate puţini medici şi cei care sunt de top, care fac intervenţii chirurgicale pe care alţii nu le pot face, au contracte cu mai multe unităţi medicale unde acoperă acest gol”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ prof. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România. “Acest lucru nu poate fi generalizat la toţi medicii, pentru că pacienţii trebuie să fie urmăriţi pre şi post-operator de către medici şi, de asemenea, trebuie să existe un număr suficient de medici pentru a exista continuitatea actului medical. Contractele cu mai multe spitale nu vor acoperi deficitul de medici”, este de părere Astărăstoaie.

Comenteaza