Medicul din Cluj, care a prioritizat cazurile grave în detrimentul șoferilor băuți, CONDAMNAT DEFINITIV

Medicul din Cluj, care a prioritizat cazurile grave în detrimentul șoferilor băuți, CONDAMNAT DEFINITIV

Medicul Adina Golea, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj, a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare, în dosarul prelevărilor de probe de la șoferii băuți duși de poliție la unitatea clujeană.

Faptele pentru care a fost condamnată Golea s-au petrecut în urmă cu trei ani, în perioada când aceasta era medic șef la Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU. Ea ar fi cerut atunci personalului medical să preia cu prioritate pacienții veniți la urgență în stare gravă și nu cazurile de șoferi depistați cu alcoolemie de către polițiști. 

După ce au fost refuzați din cauza aglomerației, ofițerii au sesizat conducerea poliției, care s-a adresat procurorului de serviciu. Conflictul a escaladat într-o plângere penală, în urma căreia Golea a fost trimisă în judecată în 2018. 

În 6 decembrie 2019, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au decis condamnarea medicului clujean la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare, pentru instigare la abuz în serviciu în formă continuată. De asmenea, Golea trebuie să execute 60 de zile de muncă în folosul comunității, la Primăria Cluj-Napoca sau la o instituție de cult.

"În baza art. 421 pct. 2 lit. a C. pr. pen. admite apelul declarat de inculpata GA împotriva sentintei penale nr. 1437/19.06.2019 a Judecătoriei Cluj-Napoca pe care o desfiintează numai cu privire la solutia pronuntată în ceea ce privette infractiunea prev de art. 47 rap. la art. 269 alin. 1 C. pen cu aplic. 35 alin. 1 C. pen. si pedeapsa rezultantă si judecând: În temeiul art. 396 alin. (5) din C.p.p. rap. la art. 16 alin. (1) lit. b din C.pr. pen. achită pe inculpata GA de sub învinuirea de a fi săvârşit infracţiunea de instigare la favorizarea făptuitorului în formă continuată, prev. de art. 47 din C.p. rap. la art. 269 alin. (1) din C.p., cu aplic. art. 35 alin. (1) din C.pen.

Menține pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, la care a fost condamnată inculpata pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, prev. de art. 47 din C.p. rap. la art. 297 alin. (1) din C.p., cu aplic. art. 35 alin. (1) din C.p. şi art. 75 alin. (2) lit. b) din C.p., precum si pedeapsa complementară si accesorie. În baza art. 91, 92 din C.p., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an si 6 luni închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de doi ani, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 93 alin. (1) din C.p., pe durata termenului de supraveghere, obligă inculpata să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În conformitate cu art. 93 alin. (2) lit. b) din C.p., impune inculpatei ca în cursul termenului de supraveghere să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 404 alin. (2) din C.p.p. rap. la art. 93 alin. (3) din C.p., pe parcursul termenului de supraveghere inculpata este obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca sau a unei instituții de cult.

Atrage atenţia inculpatei asupra consecinţelor săvârşirii unei noi infracţiuni în termenul de supraveghere, respectiv asupra consecinţelor nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere sau a neexecutării obligaţiilor impuse, conform art. 96 C. pen. Menține restul dispozitiilor din sentinta penală atacată care nu contravin prezentei hotărâri. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședința publică din 06 decembrie 2019.
Document: Hotarâre  1450/2019  06.12.2019". 

Comenteaza