Microbuz şcolar neutilizat de mai bine de 5 ani, pentru că îi lipseşte un accesoriu VIDEO

Microbuz şcolar neutilizat de mai bine de 5 ani, pentru că îi lipseşte un accesoriu VIDEO
Un microbuz şcolar de 30.000 de euro stă nefolosit de mai bine de 5 ani în curtea fostului Institut de Chimie din Cluj.

Maşina a fost achiziţionată cu fonduri guvernamentale pentru şcoala specială din satul Baciu, însă nu a putut fi utilizată deoarece nu are rampă de acces pentru copiii imobilizaţi în cărucioare. Aşa că şcoala nu are ce face şi plăteşte către RATUC mii de lei pe lună pentru închirierea unei maşini.

În judeţul Cluj, numărul microbuzelor şcolare este insuficient. Cu toate acestea, autorităţile îşi permit să ţină nefolosit un astfel de vehicul cumpărat de Ministerul Educaţiei.

Din motive birocratice sau din incompetenţă microbuzul din spatele meu zace în această curte de peste 5 ani. La momentul achiziţiei sale valora peste 30 de mii de euro.

Şcoala specială Transilvania din Baciu ar avea nevoie de microbuz pentru a transporta elevii la şcoală. Însă nu îl poate folosi fără rampa de acces.

"Noi am încercat de ceva vreme să-l recarosăm. Am întâmpinat dificultăţi din punct de vedere legislativ, dar şi firmele nu s-au arătat interesate să execute acea lucrare, după care am aflat că e şi foarte dificil cu reomologarea microbuzului. Soluţia ar fi sau să angajăm un şofer sau să reluăm licitaţia să încercăm carosarea", a precizat Cosmina Urs, directorul Şcolii Speciale Transilvania.

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj crede că a găsit soluţia.

"Fiind vorba de o şcoală subordonată consiliului judeţean în cursul anului acesta vom prinde în buget o sursă pentru a schimba carosarea deoarece e nevoie de o rampă de ridicare care necesită o soluţie tehnică un pic mai complexă şi în paralel fiind vorba de o maşină mai veche, vom face demersurile să primim de la minister o alta", a afirmat Vakar Istvan, vicepreşedintele CJ Cluj.

Până la găsirea unei soluţii Şcoala, din Baciu va trebui să se folosească de unicul microbuz pe care îl are în prezent, şi acela fără rampă. Instituţia de învăţământ este unica din judeţul Cluj axată pe recuperarea copiilor cu handicap sever neuro-psiho-motor. Pentru cei care sunt deplasabili în cărucior, şcoala plăteşte până la 9.000 de lei lunar pentru o maşină specială închiriată de la RATUC.

 

Comenteaza