MIG-uri, Hummer şi rachete în expoziţie la mall GALERIE FOTO / VIDEO

MIG-uri, Hummer şi rachete în expoziţie la mall GALERIE FOTO / VIDEO
Sute de clujeni au vizitat astăzi expoziţia de tehnică militară din parcarea complexului comercial din Gheorgheni, organizată de Divizia 4 Infanterie Gemina şi de Flotila 71 aeriană din Câmpia Turzii. Cei mai bucuroşi au fost copiii: s-au urcat în TAB-uri, au manevrat tunuri antiaeriene şi s-au fotografiat pe maşinile militare.

Vizitatorii mall-ului au putut observa astăzi tehnica militarilor din Cluj şi au putut vorbi cu o parte dintre ei. Ioana Bocică (24 ani) este una dintre puţinele femei-militar din divizie. A absolvit liceul militar din oraşul natal Alba Iulia, a absolvit şi Academia Forţelor Terestre la Sibiu, iar acum este sublocotenent la Cluj. Angajarea aici "a fost un pas firesc" după absolvire, spune ea. Ce atrage o femeie în cariera militară? "conceptele de respect, onoare şi patriotism, sunt importante pentru mine".


De la Flotila 71 aeriană din Câmpia Turzii, clujenii pot admira în exopziţie rachete aer-aer, rachete antitanc, tunuri de bord pentru MIG 21 şi IAR 330 Socat, dar şi bombe şi un bloc cu proiectile reactive nedirijate. Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un concert cu muzică militară şi o retragere cu torţe, dar expoziţia poate fi vizitată şi duminică.

Expoziţia include autovehicule, blindate, autospeciale de geniu, instalaţii de rachete, echipamente de transmisiuni, alpinism şi paraşutare, dar şi alte echipamente din arsenalul de luptă. Sunt programate şi exerciţii de mânuire a armamentului iar în cadrul manifestărilor este inclusă şi o expoziţie de fotografii cu militari în acţiune în misiuni naţionale şi internaţionale, precum şi un colţ amenajat pentru fotografiere tematică şi face-painting, totul pe muzica militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina".

25 octombrie este considerată Ziua Armatei Române după ce, în anul 1944, Armatele 1 şi a 4-a române au alungat forţele inamice din oraşele Carei şi Satu Mare, dincolo de graniţa cu Ungaria.

 

Comenteaza