Migranţii forţează graniţele României: 9 persoane au încercat să intre, 17 să iasă

Migranţii forţează graniţele României: 9 persoane au încercat să intre, 17 să iasă
Poliţiştii de frontieră au prins, marţi, nouă sirieni care au încercat să intre ilegal în ţară ajutaţi de un bulgar care i-a trecut Dunărea cu o ambarcaţiune cu motor, iar, miercuri, şaptesprezece irakieni şi iranieni au fost opriţi la frontiera de vest.

Sirienii, care i-au plătit unui cetăţean de origine arabă câte 8.000 de dolari de persoană pentru a-i ajuta să ajungă în Germania, au fost predaţi autorităţilor de frontieră bulgare pentru continuarea cercetărilor.

"În data de 19.09.2017, ora 00.20, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Piscu Vechi, judeţul Dolj, au observat, cu ajutorul autospecialei cu termoviziune, 10 persoane care se deplasau dinspre fluviul Dunărea spre digul de protecţie. Imediat, o patrulă din cadrul aceluiaşi sector a acţionat pentru reţinerea persoanelor, fiind efectuate somaţiile verbale legale. Astfel, au fost reţinute 9 persoane (4 bărbaţi, 4 femei şi 1 minor) care nu vorbeau limba română şi nu aveau documente de identitate asupra lor", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră, remis miercuri MEDIAFAX.

Una dintre persoane nu s-a supus somaţiilor legale şi a fugit către o pădure din apropiere. A fost fiind reţinută câteva ore mai târziu de poliţiştii din Calafat.

Poliţiştii de frontieră au stabilit că cele nouă persoane reţinute iniţial sunt cetăţeni sirieni, cu vârste cuprinse între 10 şi 62 de ani, iar cea de-a zecea persoană este cetăţeanul bulgar Petar A., în vârstă de 40 ani.

Cetăţenii sirieni au declarat că au plătit unui cetăţean de origine arabă, pe care l-au cunoscut în Istanbul - Turcia în urmă cu aproximativ o lună, suma de 8.000 de dolari de persoană pentru a ajunge în Germania. Până la frontiera cu Bulgaria, aceştia au călătorit cu un microbuz, de unde au fost preluaţi şi trecuţi fluviul Dunărea cu o ambarcaţiune cu motor, de către două persoane, iar de la malul românesc au fost preluaţi de către cetăţeanul bulgar Petar A., care urma să îi ajute să meargă mai departe.

Poliţiştii de frontieră fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetăţenii sirieni şi de complicitate la trecerea ilegală a frontierei de stat pentru cetăţeanul bulgar, iar cetăţenii străini au fost predaţi, conform protocolului româno - bulgar, Poliţiei de Frontieră Bulgare în vederea continuării cercetărilor şi identificării tuturor persoanelor implicate.

Şaptesprezece irakieni şi iranieni, opriţi la frontiera de vest

Poliţiştii de frontieră arădeni au prins, miercuri, şaptesprezece cetăţeni din Irak şi Iran, majoritatea solicitanţi de azil în România, care intenţionau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.

Poliţiştii de frontieră din Nădlac, judeţul Arad, cu sprijinul autorităţilor de frontieră maghiare şi împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Arad, au observat, la aproximativ 50 de metri faţă de linia de frontieră, şaptesprezece persoane care se deplasau pe jos, pe câmp, spre Ungaria.

Deoarece nu îşi justificau prezenţa în zonă, cele 17 persoane - două femei, opt bărbaţi şi şapte copii - au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac pentru cercetări.

Poliţiştii de frontieră au stabilit că aceştia sunt cetăţeni din Irak şi Iran, adulţii având vârste cuprinse între 23 şi 56 de ani, iar minorii între 2 şi 17 ani, majoritatea fiind solicitanţi de azil în România.

Migranţii au declarat că au încercat să treacă ilegal frontiera româno-ungară cu scopul de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

 

Comenteaza