Video Mii de oameni la procesiunea de Rusalii din centrul Clujului. Semnificația sărbătorii

Mii de oameni la procesiunea de Rusalii din centrul Clujului. Semnificația sărbătorii

Clujenii au participat în număr mare duminică la procesiunea de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.

Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul înconjurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. De la 17:00, pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane părintele mitropolit Andrei a săvârşit slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care au participat toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la cele 48 de parohii din municipiu, dar și din parohiile învecinate Clujului.

De la ora 18:30 procesiunea a pornit din faţa catedralei şi s-a deplasat deplasat pe traseul Piaţa Avram Iancu – Bd. 21 Decembrie – Piaţa Unirii – Bd. Eroilor – Piaţa Avram Iancu. Aceasta a avut în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana. Au urmat diaconii şi oborul preoţilor slujitori, mitropolitul Andrei, elevi, studenţi şi credincioşi. De-a lungul traseului s-au făcut trei opriri şi s-au rostit ectenii speciale.

Pentru buna desfăşurare a procesiunii, primăria şi poliţia au luat măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală, iar efective de jandarmi au asigurat liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase. După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei Mitropolitane s-a oficiat slujba sfinţirii mici a apei, au fost rostite rugăciuni pentru natură, iar în încheiere mitropolitul a rostit un cuvânt de învăţătură.

“Evenimentul îşi propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocși din oraş, la marele praznic al Cincizecimii, când aripa înnoitoare a Duhului Sfânt se revarsă asupra Bisericii şi asupra întregului univers. Această procesiune reprezintă și o trăire mai deplină a sentimentului comuniunii şi manifestarea Bisericii în plinătatea ei, în marele pelerinaj spre Împărăţia lui Dumnezeu”, a transmis preotul Bogdan Ivanov, de la Arhiepiscopia Clujului.

Comenteaza