Mii de oameni veniţi la Palatul Regal de pe Calea Victoriei din Bucureşti pentru a-i aduce un ultim omagiu Reginei Ana

Mii de oameni veniţi la Palatul Regal de pe Calea Victoriei din Bucureşti pentru a-i aduce un ultim omagiu Reginei Ana
Sicriul Reginei este străjuit de militari ai regimentului 30 Garda Mihai Viteazu şi vegheat de figurile Regelui Carol I şi Regelui Ferdinand pictate pe peretele intrării din Sala Tronului.

De la oameni simpli, la cărturari, profesori universitari, ziarişti, rapsozi, preoţi, tineri şi copii, la primarul Capitalei, cu toţii au mers cu solemnitate în Sala Tronului a Palatului Regal din capitală pentru a zăbovi un timp în faţa catafalcului şi a-şi prezenta omagiile urmate de un scurt momet de reculegere. Oamenii vin constant la Palat, iar coada nu se diminuează.

Vegheat de figurile Regelui Carol I şi Regelui Ferdinand pictate pe peretele intrării din Sala Tronului, sicriul Reginei este străjuit de militari ai regimentului 30 Garda Mihai Viteazu.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea a venit, vineri, la Palatul Regal după ora 13:00 pentru a-şi prezenta omagiile. Aceasta a stat timp de jumătate de oră aşteptând la coada de sute de persoane şi a depus o coroană de flori şi o candelă în memoria Reginei Ana, în faţa gardului de fier forjat care înconjoară Palatul Regal. Îmbrăcată sobru, în negru, Gabriela Firea a stat preţ de câteva clipe în faţa catafalcului Reginei Ana şi s-a închinat.

Printre cei care au trecut prin sala tronului s-au numărat directorul Institutului de Istoria Artei, Adrian-Silvan Ionescu, pictorul Ştefan Câlţia, Călin Dan, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, şi ziaristul Sorin Roşca Stănescu.

În Sala Tronului a venit şi Cristina Bogdan, profesor universitar, alături de familia sa. La ieşire de la Palatul Regal, Cristina Bogdan a declarat pentru MEDIAFAX: „Mi se pare un gest firesc de respect faţă de Regina României şi un gest de respect faţă de istoria noastră, a românilor. E un context în care cred că ar trebui să venim şi să ne amintim de tot ceea ce înseamnă istoria regalităţii în România, nu numai de acest moment, ci de tot ceea ce înseamnă de la 1866 încoace."

Cristina Bogdan a evocat figura Reginei Ana ca personalitate exemplară: „Regina Ana a fost un exemplu de demnitate, simplitate şi de forţă interioară extraordinară. Un om care aparent din umbră a ştiut cum să-şi susţină enorm şi soţul şi să-şi susţină ţara căreia nu i-a aparţinut teoretic prin naştere, dar care a devenit a ei prin adopţie."

În privinţa zilei de sâmbătă, când va avea loc o scurtă ceremonie religioasă în faţa Pieţei Palatului Regal, aceasta a spus: „Sper să ţină şi vremea cu noi, să nu plouă şi sper să vină. M-aş bucura să vină mai mulţi tineri. Am văzut foarte mulţi oameni în vârstă astăzi. M-aş bucura să vină mai mulţi tineri, chiar dacă nu ştiu foarte multe despre monarhie, poate e momentul să înceapă să afle. Ar fi fost frumos ca regina Ana să fie omagiată în Sala Tronului cât timp era încă în viaţă. E cumva trist că a intrat în Sala Tronului abia după ce nu a mai fost în viaţă. Întotdeauna ne recuperăm valorile post-mortem, iar acest lucru este trist pentru români. M-aş bucura să se întâmple astfel de manifestări şi de omagieri cât oamenii sunt încă printre noi, ca să se bucure şi ei du adevărat. E păcat că ne dăm seama abia după ce nu-i mai avem.", a mai spus Cristina Bogdan în încheire.

Vineri, de la ora 17:00, la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti va fi celebrată Sfânta Liturghie cu recviem, în prezenţa membrilor Familiei Regale, conform site-ului Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, relatează mediafax.ro.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus în Sala Tronului din Palatul Regal din Bucureşti, unde va rămâne până sâmbătă, când va fi dus la Curtea de Argeş pentru înmormântare, sute de oameni aşteptând în faţa clădirii.

Capitala României şi Curtea de Argeş vor cunoaşte sâmbătă primele Funeralii Regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleş, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş aveau loc funeraliile Reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile Regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale Reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 şi cele ale Regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Sâmbătă, 13 august, la ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş.

Cărţi de condoleanţe sunt deschise la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului. Mesaje de condoleanţe pot fi transmise online AICI.

 

Comenteaza