Mii de studenţi maghiari manifestează în centrul Clujului FOTO

Mii de studenţi maghiari manifestează în centrul Clujului FOTO
Mii de tineri de etnie maghiară, îmbrăcaţi în tricouri de diverse culori, mărşăluiesc în centrul Clujului la această oră. Traficul rutier se desfăşoară cu greutate în zona centrală.

Tinerii, câteva mii, au ajuns în aceste momente în parcul central al oraşului; coada de manifestanţi s-a întins până în apropierea sediului UTCN de pe strada George Bariţiu. Tinerii scandează lozinci în limba maghiară. Manifestarea face parte din cadrul Zilelor Studenţilor Maghiari iar tinerii sunt flancaţi de jandarmi şi poliţişti.

Circulaţia rutieră a fost oprită temporar pe strada Bariţiu, pe sensul de mers spre piaţa Mihai Viteazu.

UPDATE Conform reprezentanţilor organizatorilor Zilelor Studenţilor Maghiari, la marş au participat peste 2.000 de tineri, în general studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai. Tinerii au fost grupaţi în echipe distincte, reconoscibile după tricoruile distincte şi au scandat numele echipelor respective, care se vor întrece până duminică, în cadrul Zilelor Studenţilor Maghiari, în competiţii sportive şi culturale.

"Ne-am intitulat echipa Merce", punctează un tânăr, ce poartă alături de colegii lui un cărucior de tip hipermarket, acoperit cu un cearşaf, cu o marionetă pe post de şofer. "Suntem din Odorhei, dar studenţi la Cluj.

Pe tot parcursul traseului trecătorii au asistat miraţi la trecerea tinerilor, cu atât mai mult cu cât aceştia rosteau scnadări, în limba maghiară. "Unii dintre trecători ne-au întrebat pentru ce <protestăm>, pentru Ţinutul Secuiesc? Manifestarea noastră nu are nicio legătură cu asta", a precizat o reprezentantă a organizatorilor.

Uneori, precum la traversarea de către tineri a Splaiului Independenţei, şoferii au fost nevoiţi să aştepte mai mult ca de obicei până a se putea deplasa mai departe.

Început din Piaţa Unirii, marşul a traversat Parcul Central şi s-a oprit la pădurea Hoya, unde a avut loc prezentarea echipelor care vor participa la competiţii.

Evenimentul anual Zilele Studenţilor Maghiari a ajuns la cea de-a XX-a ediţie şi se desfăşoară de joi până duminică la Cluj-Napoca, incluzând competiţii sportive şi manifestări culturale şi de divertisment.

 

Comenteaza