Milionarul ungur Demjan Sandor dă în judecată Primăria Cluj, cere daune de 30 milioane euro VIDEO

Milionarul ungur Demjan Sandor dă în judecată Primăria Cluj, cere daune de 30 milioane euro VIDEO
Grupul de investiţii care aparţine milionarului ungur Demjan Sandor vrea să reia discuţiile cu Primăria Cluj pentru construirea Cartierului Tineretului. În caz contrar, investitorii cer 30 de milioane de euro, sumă pe care susţin că ar fi plătit-o până acum pentru studiile de fezabilitate. De asemenea, compania maghiară a depus plângere penală împotriva foştilor consilieri locali care au votat reconversia proiectului într-un parc eolian. Reprezentanţii Primăriei spun că vor lua o decizie după finalizarea proceselor în instanţă.

Conducerea societăţii cu care Primăria s-a asociat în 2007 pentru construirea Cartierului Tineretului nu a renunţat la intenţia de a demara proiectul imobiliar. Reprezentanţii companiei maghiare au pornit un proces la Tribunalul Comercial, unde cer primăriei 30 de milioane de euro în cazul în care societatea Cartierul Tineretului SRL va fi dizolvată.

"Avem pretenţia să construim, să investim în imobile", a spus directorul Polus Ral Estate, Csiszer Lajos. "Am făcut plângere penală de către acţionarii majoritari a pus împotriva celor care în decizia ilegală şi fără voia acţionarilor majoritari s-a pus împotriva conducerii Consiliului Local pe data respectivă".

În cursul anului trecut, Consiliul Local a votat reconversia proiectului imobiliar într-un parc fotovoltaic. Acţionarii companiei care deţine 49 la sută din firma creată împreuntă cu primăria au depus o plângere penală pe motiv că nu au fost înştiinţaţi cu privire la reconversie.

Procurorii nu au început urmărirea penală în acest caz, iar pe rolul instanţelor se judecă contestaţiile depuse de firmă împotriva hotărârilor de consiliu local.

"Aşteptăm ca ca toate instanţele să se pronunţe", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu. "De asemenea aşteptăm ca toate procesele între acţionari pentru stabilirea cine e reprezentant să se finalizeze pentru a putea merge la o concluzie şi să ştim cu cine să discutăm pentru a găsi soluţie pe viitor".

Promotorul proiectului de reconversie a Cartierului Tineretului într-un parc fotovoltaic, omul de afaceri Arpad Paszkany, a explicat de ce fac presiuni reprezentanţii Polus Real Estate.

 

"Ei au vrut să mă coopteze într-o acţiune cu care eu nu am fost de acord, pe un model pe care au mai acţionat deja în alte proiecte - au dorit ca terenul să fie folosit ca garanţie la o bancă pentru ca Demjan să obţină nişte bani. Nu am putut să fiu de acord cu aşa ceva. Eu am avut intenţia şi de a regândi investiţia imobiliară, dar din partea lor nu a existat niciun interes. De fapt, ei s-au gândit că oricum, după cum a fost prevăzut la înfiinţarea societăţii Cartierului Tineretului, aceasta are durata de viaţă de cinci ani, după care încetează să mai existe. în condiţiile căderii pieţei imobiliare, energia verde a fost soluţia identificată pentru a continua proiectul de pe Dealul Sf. Gheorghe", a spus Paszkany pentru ZIUA de CLUJ.

Cartierul Tineretului trebuia să aibă aproape 6.000 de locuinţe şi s-ar fi întins pe 200 de hectare din zona bulevardului Muncii.

Terenul pe care ar fi trebuit începută construcţia Cartierului Tineretului a devenit o rampă de gunoi clandestină, iar deşeurile se vor înmulţi cât vor dura procesele dintre firmele implicate şi municipalitate.

Instanţa a stabilit termen de judecată în data de 9 decembrie în procesul în care se judecă dizolvarea societăţii Cartierul Tineretului SRL.

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

Comenteaza