Militari americani, incurcati de rusi la Campia Turzii VIDEO

Militari americani, incurcati de rusi la Campia Turzii VIDEO
Americanii au venit să ne repare şcolile şi spitalele, dar au au avut probleme cu ... ruşii. Militarii americani au ruşit să reabiliteze Policlinica din Câmpia Turzii doar pe jumătate, asta pentru că spatele clădirii se află în curtea combinatului siderurgic din localitate, deţinut de ruşi. Angajaţii policlinicii spun că patronii ruşi nu i-au lăsat pe americani să lucreze la toată clădirea. Soldaţii americani intenţionau să reabiliteze întreaga policlinică, dar au fost nevoiţi să îşi schimbe planurile.

Colaborarea dintre Flotila 71 Câmpia Turzii şi Forţele Aeriene Americane s-a concretizat şi într-un ajutor dat de americani comunităii locale. Un echipaj de 27 de militari din SUA au reabilitat două şcoli şi o parte din policlinica din Câmpia Turzii.

Angajaţii policlinicii spun că americanii au vrut să reabiliteze şi partea din spate a clădrii, dar nu au fost lăsaţi. "Se intră pe spaţiul combinatului în spate. Până pe la gard s-o încercat să se lucreze şi s-o lucrat, restul e spaţiul combinatului, nu au putut să intre pe spaţiul combinatului", spune un martor, sub protecţia anonimatului.

Paznicii de la combinat confirmă că ruşii nu au permis accesul americanilor.

  • Nu i-au lăsat să lucreze?
  • Nu nu, nu ştiu de ce nu i-au lăsat.
  • Cine? Ăştia de la combinat?
  • Da, bineînţeles, puteau să-i lase. Ce să fure de aici, betoanele? Uite ce urât îi acolo şi ce fain îi în faţă.

Americanii recunosc că au avut "interzis" în curtea combinatului. "Vedeţi că ne-am oprit; N-am mai avut timp şi de asemenea proprietatea din spate a fost în afara limitelor noastre tot timpul", spune project managerul Matthew Nissen. "Iniţial am vrut să lucrăm şi în părţi şi în spate, corect, dar din motive neprevăzute planul s-a schimbat".

Primarul din Câmpia Turzii spune că nu a ştiut de problemă, dar că oricum reprezentanţii combinatului nu l-ar fi ascultat. "Trebuie cerut acordul proprietarului", spune primarul Radu Hanga. "Nu poţi intra în curtea nimănui fără acordul lui".

Cele două şcoli şi jumătate din policlinică au fost reabilitate în doar două luni de soldaţii americani.

"Oamenii sunt foarte bine pregătiţi. Sunt oameni capabili ca în orice situaţie să realizeze proiecte de inginerie şi construcţii. Este o capacitate pe care am dezvoltat-o de mulţi ani în cadrul Forţelor Aeriene Americane", spune generalul de brigadă Mark Loben.

Lucrările au costat circa 850.000 de dolari, bani proveniţi din fondurile Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii.


Reporter: Alin Golban
Operator: Rareş Râşnoveanu

 

Comenteaza