Militarii clujeni au simulat o luptă din Afganistan, în Someşeni FOTO

Militarii clujeni au simulat o luptă din Afganistan, în Someşeni FOTO
Peste 100 de militari ai comandamentului Diviziei 4 Infanterie „GEMINA" participă în aceste zile la un exerciţiu de comandament cu comunicaţii şi informatică în teren, intitulat CPX „Târnava 13”. Exerciţiul este unul dintre cele mai complexe pe care clujenii le pot efectua şi a fost regăsit, în mai multe rânduri, în teatrele de operaţiuni din Afganistan.

"Este cel mai complex exerciţiu pe care noi îl desfăşurăm pe perioada unui an de zile. Anual, am scos comandamentele diviziei şi ale brigăzilor, batalioanele regimentelor coordonate în afara cazărmilor, astfel încât să ne testăm sistemele de comunicaţii şi procedurile pe care le avem pentru astfel de exerciţii. Este un exerciţiu extrem de imporant pentru că de aici comandăm marile unităţi din subordine, rezolvăm probleme specifice acţiunilor de luptă", a declarat comandantul Diviziei 4 "Gemina", general maior Dumitru Scarlat.

La exerciţiu au mai participat trei elicoptere Puma din cadrul Flotilei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, care au simulat extragerea unor soldaţi captivi pe un teritoriu inamic. Autorităţilor locale prezente la eveniment, primarul Emil Boc şi prefectul Gheorghe Vuşcan, li s-au prezentat atât sistemul integrat de comunicaţii şi informatică de batalion, cât şi autospeciale amenajate pe vehicule tip URO VAMTAC.

Întregul centru de comandă al exerciţiului derulat la Someşeni a fost amplasat în corturi de stat major.

 

Comenteaza