MINI-REPORTAJ Labus a invins snobismul. O poveste trista, dar cu happy-end FOTO

MINI-REPORTAJ Labus a invins snobismul. O poveste trista, dar cu happy-end FOTO
Labus este un caine cu trei picioare, luat de pe strazi de oamenii de la ecarisaj. A fost expus la targul "Adopta un câine abandonat" si are un nou stapan. Nimeni nu se astepta.

"Este un caine foarte ingrijit, sociabil, prietenos, care interactioneaza foarte bine cu oamenii". Asa il caracterizeaza medicul veterinar Cristian Pop, de la Centrul de gestionare a cainilor fara stapan, pe catelul din imaginea de mai sus. Nu avea un nume, asa ca i-am spus Labus.

E insa o oarecare ironie dureroasa in acest nume. Lui Labus ii lipseste o labuta. Cea din dreapta, fata. El a fost unul dintre cainii oferiti spre adoptie la acest sfarsit de saptamana, în cadrul targului "Adopta un câine abandonat" din Piata Mihai Viteazu, organizat de Asociatia pentru protejarea animalelor NUCA.

Evenimentul a fost o premiera si un succes. Numai in prima ora de la deschidere s-au adoptat trei catei. Dar nu despre acest lucru vreau sa vorbim aici, ci despre Labus, catelul cu ochi blanzi.

Labuta amputata dupa o cheta

Are 4 sau 5 ani si a fost gasit de cei de la ecarisaj in zona halelor de pe strada Traian Vuia. Fusese hranit de angajatii unei firme care acum s-a inchis. A stat toata viata pe strazi.

"Este un caine plin de calitati, dar care din pacate are doar trei picioare. Un binevoitor i-a amputat o labuta, dupa ce catelul suferise un accident de masina. Am inteles ca s-au strans bani ca acest caine sa fie operat. Este la centrul de ecarisaj de cateva saptamani", a spus medicul Cristian Pop.

"O doza mare de snobism"

"Ne-am decis sa il aducem pentru ca cei de la Asociatia NUCA tocmai au dat spre adoptie primul caine cu dizabilitati. E o premiera la Cluj. Recent, a venit la noi o asociatie din Germania, care ne-a solicitat tocmai caini din acestia, batrani, bolnavi, cu dizabilitati. E un curent acolo, sa adopti un astfel de caine. El nu mai are mult de trait si ii dai o mana de ajutor tocmai in momentele acestea grele. La noi, in schimb, exista o doza mare de snobism. Oamenii cauta caini frumosi, de rasa, pui daca se poate. Va dati seama ca unii suna la ecarisaj sa caute bichoni", a spus medicul Cristian Pop.

Opinia medicului este intarita de Alina Banu, voluntar la NUCA. "In Romania este o minune cand este adoptat un caine matur. Oamenii prefera daca se poate pui. Anul acesta am reusit sa dam spre adoptie un prim caine cu dizabilitati, tot cu 3 picioare. Altul este dat in cazare temporara la cineva, dar probabil se va intoarce la Centrul de ecarisaj", a spus Alina.

Happy-end

O poveste trista poate avea happy-end? Se pare ca da. In urma targului din Piata Mihai Viteazu, Labus si-a gasit stapan. "A fost luat in foster, cazare temporara, de o persoana. Din cate am inteles, vrea sa il duca in strainatate", a spus medicul Pop.

Spre norocul sau, Labus a gasit o persoana cu suflet bun. Daca nu se poate crea un curent, ca in Germania, este bun si un vanticel de primavara care sa mai alunge snobismul.

Etichete
Comenteaza