Ministerele Culturii din Ungaria şi România se luptă să dea jos o plăcuţă de pe statuia lui Matei Corvin din piața Unirii, Cluj-Napoca

Ministerele Culturii din Ungaria şi România se luptă să dea jos o plăcuţă de pe statuia lui Matei Corvin din piața Unirii, Cluj-Napoca
Ministerele Culturii din Ungaria şi România se luptă să dea jos o plăcuţă de pe statuia lui Matei Corvin din piața Unirii, Cluj-Napoca. Plăcuța datează din 1932 și conține un citat din Nicolae Iorga.

Plăcuța de pe statuia lui Matei Corvin din Piața Unirii, Cluj-Napoca a devenit motiv de dispută între guvernul României și cel al Ungariei.

Conform secretarului de stat pentru Cultură din Ungaria, Szocs Geza, Primăria Cluj-Napoca va ajunge singură la concluzia că plăcuţa cu un citat din Nicolae Iorga nu are ce căuta pe statuia lui Matei Corvin, dacă nu vrea să dispară în "anonimat şi uitare" la fel ca administraţia lui Gheorghe Funar.

Acesta a reclamat faptul că Guvernul Ungariei nu a primit până în prezent niciun răspuns din partea oficialităţilor române "care să fi conţinut promisiuni sau o perspectivă în rezolvarea acestei situaţii care devine conflictuală", citează gîndul.ro.

La finanţarea lucrărilor de restaurare a statuii lui Matei Corvin din Cluj-Napoca, guvernul Ungariei a contribuit cu circa 400.000 de euro.

Noua plăcuţă conţine următorul text: "1932 - Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită»".

Conform gîndul.ro, Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a cerut Primăriei Cluj-Napoca şi primarului Sorin Apostu să îndepărteze neîntârziat inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga, care a fost reamplasată lângă grupul statuar Matei Corvin, un monument istoric de categoria A, fără a avea aviz de la Ministerul Culturii. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţineau că plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga de pe grupul statuar Matei Corvin nu va fi îndepărtată, în pofida solicitării ministrului Culturii, întrucât amplasarea ei făcea parte din proiectul de restaurare a monumentului avizat de reprezentanţii ministerului.

 

 

Comenteaza