Ministerul Sănătăţii declanşează cangrena în medicina stomatologică din Cluj

Ministerul Sănătăţii declanşează cangrena în medicina stomatologică din Cluj
Colegiul Medicilor Dentişti din Cluj susţine că va acţiona în instanţă Ministerul Sănătăţii. Mii de copii defavorizaţi din judeţ sunt tăiaţi de pe liste.

Cabinetele stomatologice din mediul rural ar putea fi desfiinţate din cauză că Ministerul Sănătăţii (MS) a sistat complet fondurile alocate medicilor dentişti. Ambulatoriul de medicină dentară care funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj ar putea fi închis din aceeaşi lipsă de bani. Colegiul Medicilor Dentişti susţine că va merge până în pânzele albe pentru respectarea drepturilor pacienţilor.

Cei mai afectaţi de această măsură sunt copiii din mediul rural. În comuna clujeană Beliş medicii stomatologi descoperă probleme grave cu fiecare consult. "Copiii din mediul rural sunt cei mai dezavantajaţi de măsură, pentru că în oraşe, spre exemplu, primăriile au programe prin care finanţează medicina dentară şcolară, ori pe luna în curs eu nu mai pot să le ofer tratamentele gratuite, pentru că Ministerul a sistat complet fondurile. Copiii sunt defavorizaţi, mulţi nu-şi permit să vină la dentist. Am pacienţi care vin şi de la 30 de kilometri distanţă pentru că nu au găsit astfel de servicii în Huedin", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, medicul Ramona Coleşa.

În comuna clujeană, copiii au probleme stomatologice grave, însă în urma sistării banilor, ei nu vor mai putea beneficia de tratamente gratuite. "Acum, copiii care nu-şi permit, nu mai vin. Nu am avut niciun pacient fără carii, cangrene şi extracţii. În multe cazuri, copiii cu vârste începand de la 6 ani au carii pe dinţii permanenţi. Unui copil de clasa a VI-a i-am reconstituit grupul frontal superior. La 12 ani a venit aproape ştirb. Copiii au probleme serioase de mici. Am extras molari de 6 ani copiilor. Am mai avut un pacient de 3 ani cu cangrene la dinţii de lapte, în condiţiile în care erupţia molarilor de lapte e între 2 ani şi 2 ani jumate. El la 3 ani avea, deja, cangrene", a explicat stomatologul.

Problema se acutizează pentru că şi singurul Ambulatoriu de specialitate din Cluj, care deserveşte anual aproximativ 60.000 de pacienţi cu probleme dentare grave îşi are zilele numărate, deşi medicii şi reprezentanţii instituţiilor medicale au trimis un memoriu Ministerului Sănătăţii.

"Nu am primit vreun răspuns, încă, însă facem noi demersuri. Eu am dorit să vorbesc personal cu domnul ministru Nicolăescu, încă de acum o lună şi jumătate, însă m-a evitat. Luăm în calcul orice alternativă corectă şi justă care apără interesele pacienţilor. Medicii nu prea contează în acest demers, dar se desfiinţează unităţi sanitare, dispar posturile de asistente, iar prin desfiinţarea ambulatoriului, ministerul loveşte în cel mai performant sector de activitate - medicina. Decizia va aparţine instanţei, pentru că în decizia ministrului nu am fost consultaţi deloc, a fost una unilaterală şi se încalcă nişte drepturi din Constituţie", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Cluj, profesorul Radu Câmpian.

La rândul său, liderul sindicatului Sanitas susţine că în cursul săptămânii următoare vor aborda problema personal cu reprezentanţii MS. "Ambulatoriul nu se poate desfiinţa numai printr-un ordin al ministrului Sănătăţii. Vom formula întrebarea referitoare la ambulatoriul de specialitate în cursul întâlnirii pe care o vom avea la minister. Vom cere să ne arate program de stomatologie, să vedem dacă acest program include şi aceste ambulatorii, dacă îi include pe copii, dar şi pe pacienţii defavorizaţi", a explicat Ştefan Roman, liderul Sanitas Cluj.

 

Comenteaza