Ministrul Apărării, la Cluj: Avioanele F-16 pot fi aduse în ţară oricând, dar nu este un lucru simplu

Ministrul Apărării, la Cluj: Avioanele F-16 pot fi aduse în ţară oricând, dar nu este un lucru simplu
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi, că avioanele americane de tip F-16 pot fi aduse oricând în ţară, dar problema este de a crea "capabilitatea de aviaţie de vânătoare", care include pregătirea piloţilor şi realizarea infrastructurii compatibile cu acest tip de aeronavă militară.

Întrebat, joi, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, de ce nu se grăbeşte achiziţionarea avioanelor F-16 pentru Forţele Aeriene Române ţinând cont de situaţia din vecinătatea ţării, Mircea Duşa a spus că acesta "nu este un lucru simplu".

"Avioanele pot fi aduse în ţară oricând, problema este aceea de a crea capabilitatea de aviaţie de vânătoare. Capabilitatea înseamnă achiziţionarea avioanelor, modernizarea lor, pregătirea personalului, e vorba de piloţi, de ingineri, de controlori de trafic, realizarea infrastructurii compatibile cu avioanele F-16. Achiziţia avioanelor se poate realiza şi într-un termen mai scurt, dar e vorba de realizarea capabilităţilor. Urmează ca, în septembrie, primii piloţi să plece la pregătire, de asemenea personalul tehnic iar cei cinci-şase piloţi care vor pleca vor fi şi cei care vor deveni instructori pentru viitorii piloţi români pe F-16", a spus Duşa.

România va achiziţiona 12 avioane F-16 din Portugalia care vor deveni operaţionale, cu piloţi pregătiţi, în 2017.

 

Comenteaza