Ministrul Culturii: Dacă palatul Banffy va fi scos la vânzare voi pleda ca statul să-l cumpere VIDEO

Ministrul Culturii: Dacă palatul Banffy va fi scos la vânzare voi pleda ca statul să-l cumpere VIDEO
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat astăzi la Cluj că dacă Palatul Banffy, care ar urma să fie retrocedat, va fi scos la vânzare de noul proprietar va pleda pentru exercitarea de către statul român a dreptului de preemţiune.

"Acolo s-a pregătit un program de restaurare, a fost aprobat un program european, dar nu s-a mai putut face în urma deciziei de retrocedare. Mă angajez personal, deşi va trebui să discut cu premierul, să pledez ca statul să-şi exercite dreptul de preemţiune. Dacă noul proprietar nu va alege să locuiască acolo în mod princiar, sau să îl închirieze pentru hotel, sau bancă, voi pleda să găsim fonduri pentru a răscumpăra acest palat. De asemenea voi vorbi cu colegii d ela Comisia de Monumente şi vom veghea ca arhitectura acestei bijuterii-monument să nu fie afectată", a declarat astăzi la Cluj ministrul Daniel Barbu.

Ministrul şi-manifestat dezamăgirea pentru că "justiţia independentă şi neinfluenţată politic" a dat câştig de cauza celui care a revednicat imobilul, fără să fie un descendent din familia Banffy şi neavând înscrisuri de proprietate foarte clare. 

Barbu a menţionat însă că muzeul va funcţiona în mod obişnuit până la anul, iar după punerea în posesie a noului proprietar acesta va mai putea funcţiona aici alţi zece ani. "Nu se va mai face însă nicio investiţie, nefiind clădirea noastră şi nu ştiu în ce măsură muzeul nu ar fi interesat să îşi mute patrimoniul în altă parte", a mai punctat oficialul.

Comenteaza