Foto Ministrul Dîncu, despre drona americană care s-a prăbuşit în cucuruz, lângă Câmpia Turzii

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat joi la Digi24 că drona MQ-9 Reaper care s-a prăbuşit la Câmpia Turzii era operată de americani, în timp ce se afla într-o misiune „de antrenament”. 

O dronă militară americană MQ-9 Reaper s-a prăbușit, joi, în apropiere de Câmpia Turzii. Drona s-a prăbușit în jurul orei 14:00, la câțiva kilometri de baza aeriană de la Câmpia Turzii unde se află și soldații americani. Din imaginile surprinse de la fața locului se poate vedea un fum negru și dens.

Aparatul de luptă aparţine armatei americane, care investighează în prezent incidentul. Ministerul român al Apărării nu este implicat în anchetă. „Nu au fost pagube, a căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment”, a declarat joi Vasile Dîncu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, a declarat pentru Buzznews că ISU Cluj nu a intervenit în zonă și că situația este gestionată de către MApN, a transmis turdanews.net.

MQ-9 Reaper, una dintre cele mai performante drone folosite pentru misiuni de supraveghere. Aeronava este un vehicul aerian fără pilot (UAV) capabil să efectueze operaţii de zbor comandate de la distanţă sau autonome.

Personalul care operează aeronava este dispus, de regulă, în facilităţi militare staţionare şi poate să angajeze obiective şi să observe terenul folosind mai mulţi senzori, inclusiv o cameră termografică.

Comanda operatorului durează 1,2 secunde pentru a ajunge la dronă printr-o legătură prin satelit. MQ-9 Reaper este echipat cu şase rampe de acroşaj, care pot transporta, fiecare, sute de kilograme. 

Sursa foto: captura video turdanews.ro

Comenteaza