Ministrul Educaţiei cere lămuriri în cazul cazul cărţilor scrise de deţinuţi. Reacţia universităţilor clujene

Ministrul Educaţiei cere lămuriri în cazul cazul cărţilor scrise de deţinuţi. Reacţia universităţilor clujene
Ministrul Educaţiei le solicită instituţiilor de învăţământ superior o analiză punctuală a cazurilor profesorilor care le-au acordat recomandări puscariaşilor pentru fiecare titlu scris de acesţia în detenţie. Reprezentanţii UBB susţin că recomandările s-au făcut înaintea elaborării şi au avut la bază activitatea profesională anterioară a autorilor şi statutul profesional cu relevanţă în domeniul abordat.

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a solicitat Consiliului Național al Rectorilor (CNR) să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrității academice. În plus, acesta a cerut CNR ca, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia și responsabilitatea universităților, să solicite instituțiilor de învățământ superior o analiză punctuală a cazurilor. ''Îmi exprim încrederea că instituțiile de învățământ superior și cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etică, pentru a decide și a lua măsurile care se impun'', a declarat ministrul.

În plus, în acest caz, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.

Potrivit documentului Ministerului Justiţiei obţinut de hotnews.ro, mai mulţi profesori universitari din Cluj au semnat recomandări pentru persoane aflate în regim de detenție. Mai exact, pe liste apăreau şase persoane din partea Universităţii Babeş-Bolyai, din care doar patru sunt cadre didactice active. Mai exact, este vorba despre pr. conf. univ. dr. Florin Bozântan de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, conf. univ. dr. Anuţa Buiga de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, prof. univ. dr. Rusz-Fogarasi Eniko de la Facultatea de Istorie şi Filozofie, prof. univ dr. Salat Levente de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.

Potrivit reprezentanţilor UBB, acestea nu au coordonat în vreun fel nicio lucrare ştiinţifică publicată de persoane private de libertate, "formulând doar recomandări cu privire la oportunitatea temei propuse pentru realizarea lucrărilor respective, precum şi cu privire la capacitatea profesională a autorilor de a aborda acele teme". Celelalte două persoane care apăreau pe listele ministerului justiţiei au fost prof. univ. dr. Gavril G. Neamţu, pensionar din anul 2011, cu prelungire de activitate în domeniul conducerii de doctorat şi Carmen Mireille Rădoi, directoarea Bibliotecii Centrale Universitare din București, care, potrivit reprezentanţilor instrituţiei, nu are relaţii contractuale cu UBB, fiind retribuită în regim de plata cu ora ca urmare a invitaţiei Facultăţii de Istorie şi Filosofie de a susţine două cursuri la programul de master Managementul Securităţii în Societatea Contemporană.

Totodată, conducerea universităţii clujene precizează că "toate cadrele didactice au purtat o corespondenţă, în nume propriu, fără a implica universitatea în acest demers, iar Universitatea Babeş-Bolyai nu a girat nicio lucrare realizată de persoane private de libertate, recomandările fiind formulate în nume personal de către cadrele didactice cărora li s-au solicitat aceste recomandări". Aceştia precizează că recomandările au avut la bază activitatea profesională anterioară a viitorilor autori, analiza CV-ului, a statutului profesional cu relevanţă în domeniul abordat. În plus, cadrele didactice nu au fost contactate ulterior pentru a coordona, corecta sau gira lucrări/părţi deja redactate din lucrările propuse. "Avem profesori care şi-au dat acordul pentru unele lucrări care urmau să fie elaborate, dar ulterior nu au fost contactaţi şi nu le-au văzut niciodată", a explicat acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul universităţii, pentru Ziua de Cluj.

Pe lângă cadrele didactice ale UBB, în acelaşi document sunt prezenţi şi profesori ai Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Trei profesori ai instituţiei de învăţământ au dat recomandări pentru fostul lor coleg Sorin Apostu, condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie. Reprezentanţii USAMV precizează, la rândul lor, că "recomandările au fost date în nume personal şi nu sub egida universităţii".

Comenteaza